От НДК допълват списъка с наградените 65-тима творци

От НДК допълват списъка с наградените 65-тима творци


Тази седмица сред българските естрадни изпълнители настъпи оживление.

Станаха известни имената на 65-те творци, популярни естрадни изпълнители, композитори и текстописци, които през следващите три години ще получават по 500 лева или 350 лева в зависимост от това дали на конкурса „Златният Орфей“ са спечелили първа или втора награда.

Срокът е три години, защото решението е по чл. 3, ал. 1, т. 2 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация, според който наградите се дават: „периодично – за срок от една до три години, за изключителни постижения…“

Обяснението, което се появи в медийното пространство, че срокът бил три години, защото толкова бил допустим в закона, не е съвсем коректно, защото по чл. 3., ал. 1, т. 1 от същия Закон за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация паричната награда може да се предоставя и пожизнено.

Така че истината прозира – Министерството на културата се опитва да си спечели благоволението на звездите от българската естрада за предстоящите избори.

Иначе се тиражи и друга версия – с предоставените парични помощи се решавал дълогодишният проблем с пенсиите на естрадните изпълнители. В основата си той е свързан с това, че документите на Държавно обединение „Концертна дирекция“ са изгорели и така стотици творци не могат да докажат стаж и им е невъзможно да се пенсионират.

Но ето че сега най-накрая проблемът намира решение. Инициативата идва от НДК. Оттам първоначално са предложили да бъдат наградени 65-имата творци, свързани с фестивала „Златният Орфей“ и, както става ясно от официално съобщение на Министерството на културата,  идеята е да им се окаже дължимото заради „приноса и участието в изграждането на основите на съвременната българска музика“.

Тъй като обявявнето на имената на изпълнителите, заедно със сумите, които ще получават (за първа награда – 500 лева, за втора – 350), предизвика и немалко отрицателни реакции, от НДК са изпратили до Министерството на културата втори списък.

„Водени от желанието никой да не бъде забравен“, те предлагат за разглеждане „още няколко имена от голямата палитра на достойните творци“. Към писмото е приложен списък с предложени за награждаване лица, като се допълва още, че събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, е не лека задача“ – уточняват от Министерството на културата на сайта си.

Оттам уверяват, че предложението ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото й заседание.

НДК се управлява от Съвет на директорите, в чийто състав влизат председател – Борислав Велков, с опит в изграждането и управлението на културна, развлекателна и спортна инфраструктура на територията на цялата страна; и членове – Ангел Митев – минен инженер и дългогодишен директор на „Горубсо Мадан“ и „Горубсо Рудозем”, а от 2004 г. директор по строителството и изпълнителен директор в търговско дружество „Реставрация” ЕАД към Министерство на културата, както и Красимир Петков – бивш зам-началник на Дирекция за национален строителен контрол.

 

 

Още по темата