Експерти съветват: Носете няколко дрехи при разходка в планината

Експерти съветват: Носете няколко дрехи при разходка в планината

Най-важното е туристите да имат няколко ката дрехи, а не да са облечени с една много дебела блуза. Когато усещат, че  им става много студено, просто да не спират да правят упражнения. Това заяви планинският спасител от ППС Кюстендил  Радослав Наков в ефира на БНТ. Хората не трябва да влизат дълбоко в планината, а също и да избягват високите части, тъй като опасността от измръзване е много голяма.
Метеорологичните прогнози предвиждат през идните дни да се задържат минусови температури. Има опасност от измръзване и снегонавявания. Именно заради сериозното застудяване планински спасители съветват хората да не правят преходи в планината, но ако все пак решат да потеглят към планината е важно да следват няколко прости правила.
„Да са около чайните и хотелите, задължително да имат храна и вода със себе си – нещо сладко, което да може по-бързо да им даде енергия и заредени батерии на телефоните“,  съветва Радослав Наков, като допълни, че е важно е хората, които са решили да се разходят на чист въздух, да преценяват добре дали ще могат да се приберат навреме на сигурно място. Заради високата лавинна опасност на скиорите и сноубордистите пък се препоръчва да не излизат от очертанията на пистите./ Monitor.bg

Още по темата