Брюксел все по-нетърпеливо чака Байдън

Брюксел все по-нетърпеливо чака Байдън


На 20 януари Джо Байдън ще стане следващият президент на САЩ. Изборите в Америка ни напомниха още веднъж за значението на демокрацията и на гласуването. Новата администрация вече даде сигнали за ангажимента си към демократичните ценности и норми, дори в сложен момент като настоящия.

В тази връзка председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви: „Живеем във времена, в които заплахите за демокрациите растат значително“. Ето защо участието Ви в нашата общност, която цели да утвърждава ценностите на ЕС и на демокрацията, е толкова важно.

Джо Байдън е заявил, че ще работи от първия си ден като президент за развитие на сътрудничеството и за връщането на САЩ като страна по Споразумението за климата от Париж. Европейските институции са изготвили програма за партньорство между ЕС и САЩ, която описва какво те очакват от съвместната работа с бъдещата администрация по ключови теми за света.

На 2 декември 2020 г. Европейската комисия предложи нова програма за трансатлантическо партньорство, в която се предлага съвместни действия по множество въпроси. Съветът също потвърди значението на сътрудничеството в заключенията си на 7 декември.

През годините ЕС и САЩ са имали търговски спорове по теми като генетично модифицираните храни и говеждото месо, третирано с хормони. Премахването на пречките пред търговията обаче би било от полза за всички. През 2018 г. Доналд Тръмп наложи мита върху стоманата и алуминия, което пък накара ЕС да отговори с мита върху американски продукти. Идването на Джо Байдън е нов шанс за конструктивни преговори.

ЕС и САЩ биха могли да си сътрудничат за реформирането на Световната търговска организация, за защитата на ключови технологии и за разработване на нови регулации и стандарти. В момента САЩ блокира механизмите за разрешаване на междудържавни спорове в рамките на организацията.

Европейската комисия предлага също така съвместна работа по предизвикателства в областта на цифровия пазар като справедливо облагане и борба с изкривяването на пазара от големите компании. Много от водещите дигитални компании са базирани в САЩ, което прави въпроса за облагането им особено чувствителен.

Скептиците обаче смятат, че Брюксел не трябва да е толкова ентусиазиран, защото Байдън трябва да се справи с тежко наследство, да овладее пандемията и да върне единството в страната, преди да реши да гради солидни външнополитически отношения. 

Още по темата