Завръщането на Навални няма да помогне на руската опозиция

Завръщането на Навални няма да помогне на руската опозиция


Алексей Навални и съпругата му.

Добрата новина за противниците на Путин е, че най-шумният от всички критици на Кремъл се завърна в Русия.  Оздравял и пълен с енергия, пише анализаторът Юрий Решето за Дойче Веле. 

Вярно е, че веднага след пристигането си в Москва той беше задържан. Но, първо – става въпрос „само“ за предварителен арест (мярка за неотклонение), и второ – Навални има съмишленици, които ще продължат борбата, ако той остане по-дълго време в затвора.

Например борбата за парламентарните избори, които ще се проведат тази година. Стратегията на Навални за „интелигентно гласуване“ цели да отклони колкото е възможно повече избиратели от управляващата партия „Единна Русия“, за да регистрира тя най-слабия си изборен резултат дотук.

Това може да проработи, както се видя на някои места по време на местните избори миналата година. Като цяло обаче „интелигентното гласуване“ няма да промени политическата система в Русия. Нито пък ще направи опозицията по-силна. Защото в Русия няма опозиция. Партиите, за които Навални призовава да се гласува, са само една беззъба псевдо-опозиция. Те са напълно подчинени групировки, които приемат безропотно всички решения на Кремъл. Това няма да се промени и след завръщането на Навални. Което е лошата новина – не само за противниците на Путин.

В момента водещият руски дисидент Алексей Навални, който преди два дни се завърна от Германия, се намира в център за задържане в Москва с лоша слава, предаде ДПА.

Снощи Навални е бил отведен в центъра за задържане „Матросская тишина“ („Матроска тишина“), написа в канала си в социалната мрежа Телеграм говорител на правозащитната организация Московска обществена наблюдателна комисия.

Затворът е известен с поредица неизяснени смъртни случаи, включително този на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г.

Руските власти не са коментирали местонахождението на 44-годишния опозиционен представител, който беше арестуван в неделя вечер на московското летище Шереметиево, веднага след като пристигна.

Според говорителя на комисията Навални се справя сравнително добре в ареста. Той „се радва, че отново е в родината си“, а надзирателите дотук не му оказват „никакъв морален или физически натиск“.

Още по темата