Постигната е историческа сделка за BREXIT

Постигната е историческа сделка за BREXIT

Великобритания постигна търговско споразумение с ЕС само седем дни преди Brexit, предаде Reuters.

На пресконференции в Брюксел и в Лондон председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън обявиха, че е извървян дългият и труден път за постигане на балансирано споразумение.

„Всичко, което беше обещано на британски народ по време на референдума през 2016 и в изборите миналата година се изпълнява със сключването на сделката. Върнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговия и риболовната зона. Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всички части на Обединеното кралство“, се казва в позиция на британското правителство, цитирана от BBC.

„Ще имаме пълно политическо и икономическа независимост на 1-ви януари 2021“, допълват от правителството.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговорящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

„Ще имаме пълно политическо и икономическа независимост на 1-ви януари 2021“, допълват от правителството.

Британският премиер Борис Джонсън бе категоричен, че Обединеното кралство ще остане „приятел“, „съюзник“ и „първи пазар“ за Европейския съюз въпреки Brexit.

„Казвам го направо на нашите приятели и партньори от ЕС, според мен това споразумение означава нова стабилност и нова увереност в онова, което бе връзка, понякога трудна и изпълнена с горчивина“, подчерта Джонсън.

„Ще бъдем ваш приятел, ваш съюзник, ваша опора и да не забравяме – първи пазар за вас, защото при все че сме напуснали ЕС, тази страна остава свързана с Европа в културен, емоционален, исторически, стратегически и геополитически план“, добави още той.

Бившите британски премиери Тереза Мей и Дейвид Камерън, изиграли определена роля в Brexit, приветстваха днес „наистина добре дошлото“ търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС.

„Търговското споразумение наистина е добре дошло“ като „необходим етап, за да изградим нови отношения с ЕС като приятели, съседи и партньори“, заяви в Twitter Камерън, свикал референдума за Брекзит през 2016 г.

Тереза Мей, неговата приемничка, която излезе в оставка, защото прокара в парламента договорено от нея споразумение с европейците за излизане от общността, изтъкна от своя страна, че новото споразумение носи „доверие на предприятията“ и спомага „да се поддържа потокът на взаимните обмени“.

Премиерът на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви днес след сключване на споразумението, че е време британската провинция да стане „независима европейска нация“.

„Брекзитът идва против волята на шотландския народ“, заявил с 62 процента от гласовете, че не желае да излиза от ЕС, отбеляза Стърджън в Twitter. И подчерта, че „никакво споразумение никога не ще може да компенсира онова, което Brexit ни отнема“.

„Време е да начертаем собственото си бъдеще като независима европейска нация“, посочи тя, при все че Лондон отказва на Шотландия да проведе нов референдум за независимост.

Ирландският премиер Михол Мартин приветства търговското споразумение между Великобритания и ЕС за периода след Брекзита. Преди това външният му министър изрази задоволство, че така се избягва връщането на физическата граница на остров Ирландия.

„Споразумение за Brexit наистина е добре дошло след четири дълги години преговори“, заяви Мартин. Документът ще позволи да се фокусираме върху развитието „на една добра връзка през идните години“, посочи той.

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Риболовът предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката.

Споразумението обхваща не само търговията със стоки и услуги, но и широк кръг от други области, като инвестициите, конкуренцията, държавната помощ, данъчната прозрачност, въздушния и автомобилния транспорт, енергетиката и устойчивостта, рибарството, защитата на данните и координацията на социалната сигурност, съобщават от ЕК. В него се предвиждат нулеви мита и нулеви квоти за всички стоки, които отговарят на съответните правила за произход.

Двете страни поеха ангажимент да осигурят стабилни равнопоставени условия чрез поддържане на високи равнища на защита в опазването на околната среда, борбата с изменението на климата и ценообразуването на въглеродните емисии, социалните и трудовите права, данъчната прозрачност и държавната помощ, с ефективно прилагане на национално равнище, задължителен механизъм за уреждане на спорове и възможност и двете страни да предприемат коригиращи мерки.

В областта на транспорта споразумението предвижда непрекъсната и устойчива въздушна, пътна, железопътна и морска свързаност, въпреки че достъпът до пазара е под това, което предлага единният пазар. Тя включва разпоредби, които да гарантират, че конкуренцията между операторите от ЕС и Обединеното кралство се осъществява при равни условия, така че да не се подкопават правата на пътниците, правата на работниците и безопасността на транспорта.

Що се отнася до координацията на социалната сигурност, споразумението има за цел да гарантира редица права на гражданите на ЕС и на гражданите на Обединеното кралство. Това се отнася за граждани на ЕС, които работят, пътуват или се преместват в Обединеното кралство, както и за граждани на Обединеното кралство, които работят, пътуват или се преместват в ЕС след 1 януари 2021 г.

ЕС и Обединеното кралство постигнаха съгласие по нова рамка за съвместно управление на рибните запаси във водите на ЕС и Обединеното кралство. Обединеното кралство ще може да продължи да развива британските риболовни дейности, докато дейностите и поминъкът на европейските рибарски общности ще бъдат защитени и природните ресурси ще бъдат запазени.

В областта на енергетиката споразумението предоставя нов модел за търговия и взаимосвързаност с гаранции за открита и лоялна конкуренция, включително по отношение на стандартите за безопасност за офшорните инсталации и производството на енергия от възобновяеми източници.

Споразумението дава възможност на Обединеното кралство да продължи да участва в редица водещи програми на ЕС за периода 2021-2027 г. (които подлежат на финансово участие от страна на Обединеното кралство в бюджета на ЕС), като например научно-образователната програма „Хоризонт Европа“, съобщават от ЕК. Споразумението за търговия и сътрудничество гарантира целостта на единния пазар и неделимостта на четирите свободи на движение (на хора, стоки, услуги и капитали).

Въпреки новото споразумение обаче, на 1 януари 2021 г. ще настъпят големи промени. На тази дата Обединеното кралство ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, както и всички политики и международни споразумения на ЕС. Свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали между Обединеното кралство и ЕС ще бъде прекратено. ЕС и Обединеното кралство ще формират два отделни пазара; Две отделни регулаторни и правни области. Това ще създаде пречки пред търговията със стоки и услуги и пред трансграничната мобилност и обмен, които понастоящем не съществуват и в двете посоки.

Влизането в сила на Споразумението за търговия и сътрудничество е въпрос от особена спешност, съобщават още от ЕК. Обединеното кралство, като бивша държава членка, има обширни връзки със Съюза в широк спектър от икономически и други области. Ако след 31 декември 2020 г. няма приложима рамка, уреждаща отношенията между Съюза и Обединеното кралство, тези отношения ще бъдат значително нарушени в ущърб на физическите лица, предприятията и другите заинтересовани страни.

Преговорите успяха да приключат едва на много късен етап преди изтичането на преходния период. Този късен график не бива да застрашава правото на Европейския парламент на демократичен контрол в съответствие с Договорите.

С оглед на тези извънредни обстоятелства Европейската комисия предлага споразумението да се прилага временно за ограничен период от време до 28 февруари 2021 г. Комисията бързо ще предложи решения на Съвета относно подписването и временното прилагане, както и относно сключването на споразумението.

След това Съветът, като гласува с единодушие между всички 27 държави членки, ще трябва да приеме решение, с което да разреши подписването на споразумението и временното му прилагане, считано от 1 януари 2021 г. След приключването на този процес Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство може да бъде официално подписано.

След това Европейският парламент ще бъде приканен да даде одобрението си за споразумението. Като последна стъпка от страна на ЕС Съветът трябва да приеме решението за сключване на споразумението.

Източник: Cross.bg

Още по темата