Протест в Минеаполис заради смъртта на чернокож мъж при арест

Протест в Минеаполис заради смъртта на чернокож мъж при арест

Протестиращи се събраха в американския град Минеаполис за втора поредна вечер с настояване за справедливост, след като чернокож мъж издъхна по време на задържане от полицаи. Кметът на града поиска арест за един от четиримата бели униформени, участвали в ареста.

Хиляди оформиха барикада около участъка, в който са работили полицаите от случая, преди уволнението им във вторник. Органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ срещу събралите се да протестират след смъртта на 46 годишният Джордж Флойд, загинал в ръцете на полицията.

До напрежението се стигна, след като се появи видео, от което се вижда как униформен притиска с крака си врата на Флойд, докато той на няколко пъти казва, че не може да диша.

Президентът Доналд Тръмп в Туитър определи смъртта на мъжа като „тъжна и трагична“, като по-рано пред журналисти заяви, че случилото се е „много, много тъжно събитие“. Попитан дали спрямо участвалите полицаи трябва да бъдат повдигнати обвинения Тръмп каза, че администрацията ще разгледа тази възможност.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрaй коментира, че не може да разбере защо полицаят, който е приклещил Флойд, не е арестуван.

Бившият вицепрезидент и вероятен кандидат на демократите за президент Джо Байдън описа смъртта на Флойд като „ужасяваща“ и каза, че това не е изолиран инцидент. Байдън изтъкна, че уволнението на униформените не е достатъчно.

Призиви за справедливост се чуват и от други части на страната, като някои сравняват случая с екзекуция.

Източник: Cross.bg

Още по темата