Месечна добавката бедност за 431 000 души над 65 години

Месечна добавката бедност за 431 000 души над 65 години


Месечната добавката бедност, която се предвижда за пенсионерите с пенсии до 369 лева,  колкото е линията на бедност за тази година,  е за хората над 65 години и ще се полага на 431 000 възрастни. Това обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, след като стана ясно, че служебното правителство предлага освен актуализация на пенсиите от 1 октомври, и добавката „бедност“.

Плащането няма да е обвързано с вида на получаваната пенсия – трудова или социална. Няма да я получават обаче работещите пенсионери. Поставят се други социални критерии, каза Гълъб Донев.

„Ако в семейството живеят двама пенсионери, и съответно доходът на двамата, отнесен към линията на бедност – 738 лв. – се получава, съответно на пенсионерът, който е с пенсия под линията на бедност, неговият размер на пенсията ще бъде допълнен до линията на бедност, така че и двамата да са над линията. Също така ще бъдат отчетени дали има съответно жилище, по-голямо от тристайно, дали имат влогове в банки, всичко това, взето заедно, акумулира един доход, който не го поставя в групата на тези, които живеят в бедност“, обясни той.

Донев уточни, че добавката бедност ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане след подаване на заявление след 1 октомври, но няма да се отрази на достъпа до енергийното подпомагане. Министърът пресметна, че при увеличаване на коефициента всяка година от 1,2 на 1,35 на сто планираното средно увеличение на пенсиите също от 1 октомври би било 12,5 процента.

Още по темата