Над 40 са жертвите на водната стихия в Германия, десетки са в неизвестност

Над 40 са жертвите на водната стихия в Германия, десетки са в неизвестност

Поне 42 души са загинали при тежките наводнения, обхванали Германия, съобщи германското издание Билд. Между 50 и 70 души са в неизвестност, отнесени от бурните води.
Наводнени градове и села, рухнали къщи, улици под вода, откъснати пътища – трагедията, сполетяла страната е огромна. Има опасения, че броят на загиналите може да се окаже много по-голям.
Едно от най-тежко пострадалите места е село Шулд, което се намира близо до държавната граница със Северен Рейн-Вестфалия. Там малката река Ар се е превърнала в бушуващ воден ужас, пише в. „Bild“. Селището, в което живеят 660 души е напълно заличено. Към момента там са загинали 19 души.
В провинция Северен Рейн – Вестфалия двама пожарникари загинаха при спасителна операция, а двама мъже се удавиха в наводненото си мазе.
В ранния следобед спасителните служби се обърнаха с молба към жителите и роднините на селото да избягват опасното място. „Моля, не отивайте в района, за да търсите сами близките си или изоставени вещи. В противен случай излагате себе си на опасност!“, призоваха те.
На много места хората продължават да очакват помощ, качени на покривите на домовете си. Достъпът до тях обаче е блокиран и това затруднява службите. Властите приканиха хората по възможност да не излизат навън и „ако е необходимо, да минат на по-горните етажи“. В същото време има опасения, че много сгради в най-скоро време ще рухнат.
Създадена е гореща линия, както и онлайн портал за споделяне, където който хората могат да качват снимки на липсващите си роднини.Над 200 военни са се включили в спасителните операции.
Тревога за буря е обявена в провинциите Саар и Мекленбург – Предна Померания. Във вторник бе силно засегната Бавария. Бедствена ситуация бе обявена в окръг Хоф заради наводнените пътища.
Ангела Меркел обяви, че е „шокирана“ от случващото се. Канцлерът е в САЩ, където трябва да се срещне с президента Джо Байдън./Dariknews.bg

Още по темата