България вече има качествена стратегия за финансова грамотност според Ева Майдел

България вече има качествена стратегия за финансова грамотност според Ева Майдел


„Първата стратегия за финансова грамотност на България е много качествен документ, който ще допринесе за подобряване на знанията на българите по финансови въпроси като управление на личен и семеен бюджет, спестявания, кредити и други, с които се сблъскваме ежедневно. В Европа и конкретно в България, където демографската ситуация все повече притиска пенсионата и здравната система, а кризата върна икономиката назад чувствително, не можем да си позволим да разглеждаме финансовата грамотност само като лична отговорност. Ако не повишим качеството на финансовите решения на обществото, трудно ще имаме висок стандарт на живот и в бъдеще.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел вчера, 11 януари 2021 г., по време на дискусия за обсъждане на проекта на стратегия за финансова грамотност на България.

Документът е наличен за публично обсъждане до 21 януари тази година на онлайн портала за обществени консултации на Министерски съвет.

„За хората, които вече са извън образователната система, информация за финансови явления е най-ефективно да идва в моменти и на места, на които се взимат съответните решения. Затова частният сектор има ключова роля. Стратегията предвижда координация и стимулация на усилията на бизнеса да предоставя бърза и обективна информация за финансови услуги и продукти“, допълни Ева Майдел.

Българският евродепутат коментира, че е нужна силна и дълготрайна комуникация на инструментите, които ще бъдат на разположение на граждани и организации. Ключов е таргетираният подход. Всяка група от обществото трябва да получи информация по най-ефективния и лесно възприемчив за нея начин – социалните медии и интернет, традиционни медии, специализирани хартиени издания и прочее.

Проучване на ОИСР от 2020 г. за финансова грамотност на гражданите в Югоизточна Европа показва, че българите се справят добре с краткосрочното управление и контрола върху финансите си, но са под средното за региона по отношение на дългосрочното планиране. Около 78.6% от българите разчитат на държавата за доходи по време на пенсионния си период. Алтернативите, използвани за спестяване у нас са най-вече в наличност или в банков депозит. Има сериозни различия между отделните обществени групи. С най-нисък общ резултат за ниво на финансова грамотност са младите хора под 30-годишна възраст– 53%. Населението между 30 и 60 години имат среден резултат от 61%, а най-възрастните – 57%.

Онлайн събитието се организира от Българската финтек асоциация в партньорство с Министерство на финансите, Министерство на образованието и науката и подкрепата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Още по темата