Тревога: Министър Вълчев огласи кога затварят училища заради COVID-19

Тревога: Министър Вълчев огласи кога затварят училища заради COVID-19

За 23 дни от началото на учебната година има 100 заразени деца и ученици, 99 учители. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.
Говоря общо от училища и от детските градини при 200 среднодневно заразени. За учениците средно дневно имаме по 5 ученика, същото е и при учителите при 200 среднодневно заразени. Нямаме свръхвисок процент заразени в системата на образованието, каза още министърът.
„Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани в началото на годината, тъй като мина 14-дневният период, така че, ако се запазят тези стойности средно дневно 200, това очакваме да бъде и стойността на карантинираните, процентът на карантинираните паралелки – половин процент“, категоричен бе Вълчев.
По думите му е много вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини. „Пак не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достиган ена праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък“, каза министърът на образованието.
Вълчев подчерта, че системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда, както и цели училища, „т.е. няма да има загуба на време, много по-ефективно дори от гледна точка на усилия и време ще бъде обучението през тази година“.

Министърът на образованието каза, че целта е максимум присъствено обучение и учениците са възприели това и се радват, че са на училище.
„Нашият режим в училище е по-либерален отколкото в други страни, където се изискват да стоят през цялото време с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат навън на двора или да отидат до тоалетна се налага“, каза Красимир Вълчев.
Относно позволените дни за отсъствие от училище, той каза, че по решение на родителя са 10 дни, 3 – от класния ръководител, 10 – от директора.
„Ние сме в такава ситуация, в която постоянно трябва да търсим баланса между правото на образование и правото на здраве“, категоричен бе министърът на образованието.
„От здравна гледна точка това, което говорих с Министерството на здравеопазването, с лекарите, те казват, че е добре децата да не се струпват през лекарските кабинети, те пък казват, че е задължително децата да минат през лекарстите кабинети, защото иначе рискуваме някое дете, което има симптоми, които не може да види, да се разболее повече, респективно да се върне в училище без да е било диагностицирано“, продължи Вълчев./ Вестник Марица
 
 

Още по темата