Вероятността да се стигне до нови избори е значителна

Вероятността да се стигне до нови избори е значителна


Има нова картина в страната, доминира опозиционният вот, подчерта социологът Кънчо Стойчев. Съотношението от лятото 2:1 в полза на опозиционно настроените български избиратели е останало и се е проявило на изборите, смята той. 

Вероятността да се стигне до нови избори е значителна, изтъкна Стойчев. „Новите избори са неизбежни. Въпросът е дали ще бъдат през служебен кабинет преди президентските избори, или след президентските избори“, каза той пред БНР.

Социологът отбеляза, че организацията на изборите е била „прилична“, над 3 милиона българи са гласували, което е „напълно легитимно гласуване“. „Неприятни сцени с покупки на гласове имаше, както винаги, но без да повлияят същността на основните резултати“, счита той.

„Победител има. Няма спор, че това е ГЕРБ. БСП падна поради напълно грешна стратегия и поведение на лидера на партията. Става дума за сбъркана политика. БСП, бидейки най-голямата опозиция в парламента, не намери никакъв начин да обедини опозиционно настроените българи“, се казва в анализа на Кънчо Стойчев.

За малката разлика между „Демократична България“ и ДПС той заяви, че гласовете на ДПС са винаги в определени рамки и няма нищо неочаквано, а резултатът на „Демократична България“ е добър.

Изявленията на премиера Бойко Борисов от вечерта след изборите, според Стойчев, имат два аргумента – излизане от медицинската криза и единство при завършване на процеса на разпределение на европейските фондове: „Предложението е напълно разумно, но вероятността то да бъде реализирано е много ниска. Слави Трифонов не би подкрепил ГЕРБ и да вземе такъв завой, защото избирателите му са го изпратили за друго в парламента и той има по-дългосрочна стратегия. Въпросът е дали той би искал да управлява, зависим на всяка своя крачка от ГЕРБ. Отговорът е „не“. Основната задача, която си поставя тази партия, е промяната в България. Тази промяна започва, тя не свършва с тези избори.“

Още по темата