Мангъров: Мерките са безсмислени, трябва да отпаднат

Мангъров: Мерките са безсмислени, трябва да отпаднат

Ако миналата година беше лоша за нашата туристическа индустрия, тази година се очаква да бъде още по-лоша. Това каза доц. Атанас Мангъров по време на пресконференция на ПП АБВ, съобщи „Фокус“.
По думите му страната ни не е успяла да извлече ползи от начина на управление на пандемията чрез не толкова строги мерки.
Мангъров заяви: „Едно от нещата, с които се гордее нашето правителство, е това, че ние сме се справили толкова добре, защото мерките в нашата страна не са били толкова строги и толкова стриктно прилагани, както в другите страни.
Ние сме направили нещо като български вариант на шведския модел. Това в действителност е така, но за съжаление ние не успяхме да се възползваме от плодовете на този начин на управление на епидемията“.
Мангъров коментира и резултатите от парламентарните избори на 4 април: „Това, което виждам като резултат от изборите, е че в Народното събрание влязоха хора, които са привърженици на налагане на по-стриктни и по-строги мерки от тези, които бяха до момента. Аз продължавам да мисля и да твърдя, че най-доброто, което може да се направи за нашата страна, е тези мерки да отпаднат“.
Според инфекциониста българският опит, а и този на много страни от ЕС, е доказал, че мерките са безсмислени.
„В страните, в които те бяха налагани най-стриктно и най-строго, резултатите не бяха никак добри. В най-лошия случай те бяха напълно съпоставими с нашите. Всички сме наясно, че нашите мерки не бяха от най-строгите“, каза той.
Доц. Мангъров посочи, че продължаването на действието на ограничителните мерки ще доведе до сериозни щети за икономиката ни.
„Близо година и половина нашите деца не ходят на училище, нашите студенти завършват – на практика без да получават никакви практически умения. Това са неща, които ще се отразят много лошо и резултати от всичко това ще бъдат усетени още в недалечно бъдеще.
Мисля, че всички тези мерки, цялото това продължаване на извънредната епидемична обстановка, по един или друг претекст, трябва да отпадне. Мисля, че ние трябва колкото може, по-скоро, да се върнем към нормалния ритъм на живот“, обясни Мангъров./Dariknews.bg

Още по темата