Кой води в предизборните нагласи, ГЕРБ или партията на Слави Трифонов

Кой води в предизборните нагласи, ГЕРБ или партията на Слави Трифонов

Близо 3 седмици преди вота на 11 юли дистанцията между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ е минимална, сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа„, направено в периода 11-18 юни сред 1003 пълнолетни лица, по метода интервю лице в лице.
Разликата между двете водещи политически формации вече е само 1,5%.
„На миналите избори знаехме кой ще е победител, но не знаехме кой ще управлява. Сега знаем кой ще управлява, но не знаем кой ще е победител”, коментира Ганев.
ГЕРБ-СДС води с 21,7% пред „Има такъв народ”, с 20,2%. Трета е коалицията на БСП, с 16,1%. Четвърта е „Демократична България”, с 11,2%. Пета политическа сила е ДПС, с 10,9%. Следвана от „Изправи се! Мутри вън!” с 5%.
Според Ганев вече е ясно кои партии ще сформират следващия кабинет, без значение дали победителят на изборите ще бъде ГЕРБ-СДС или „Има такъв народ”.
През последните 2 месеца се наблюдава „ерозия” на подкрепата за ГЕРБ и лек ръст на тази за „Има такъв народ”. Разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка.
Ганев обясни, че колкото по-ниска е избирателната активност, толкова повече се увеличават шансовете за победа на ГЕРБ, чийто електорат е много силно мобилизиран.
От решаващо значение за електоралните нагласи, смята Ганев, ще е последната седмица преди изборите.
По думите му, другата интрига е кой ще заеме четвъртото място – „Демократична България” или ДПС, тъй като разликата между тях е минимална. А и двете формации имат потенциал да мобилизират вота в чужбина.
Проучването на „Тренд“ е по поръчка на „24 часа“, посветено е на нагласите на българите спрямо предстоящите предсрочни парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 11 и 18 юни чрез интервюта „лице в лице“ сред 1003 души./Вести.БГ 

Още по темата