Борисов: Когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, ще я предоставим и в България

Борисов: Когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, ще я предоставим и в България

Не че ние не сме достатъчно близки и с Китай, и с Русия, но в ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Това каза премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, става ясно от видео в профила му във Фейсбук.
„България винаги е водила много мирна политика, но на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕАЛ. Затова в Чехия парламентът не разреши, в Словакия министърът на здравеопазването си подаде оставката заради руската и китайската ваксина. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата“, допълни той.
Министър-председателят обеща веднага когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, България да поръча и от нея.
„Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Комисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат и нея, ще вземем и от нея и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската все още не е подала документи в ЕАЛ. Това е много регулиран пазар на лекарствата. Смея да кажа, че компромиси в Европа с това не се допускат. Така че тези апели защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин? Мога да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ и съответно от българската. Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират“, посочи Бойко Борисов.
Когато говорихме колко и от кои ваксини да се вземат, нека да не забравяме, че първи бяха в изпитанията AstraZeneca. Ние веднага поръчахме от тях. След това излязоха Пфайзер, Модерна, сега вече и Джонсън и Джонсън. Ние плащаме на доставена ваксина, не сме ги платили предварително, обясни премиерът.
„Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове“, добави Борисов.
Здравният министът, който също е с премиерът обясни, че ситуацията в Гоце Делчев е сложна. Ще преразпределят болните в други болници в региона. Ангелов уточни, че през вчерашния ден са поставени 12 000 ваксини у нас.
Ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да може да се разреши продължаването на ваксинацията с „АстраЗенека“ у нас. Няма притеснения, че може да има някаква връзка между поставената ваксина и смъртта на жената в Пловдив, каза здравният министър Ангелов.
Борисов беше придружен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, от зам.-регионалния министър Николай Нанков и Ричард Алибегов.
Алибегов помоли за съдействие от страна на премиера за плащанията от приходната агенция, които се бавят и искат да бъдат ускорени изплащанията на компенсациите./ Dariknews.bg
 

Още по темата