КС допусна до разглеждане искането на БСП за участие в пленарни заседания на поставени под карантина

КС допусна до разглеждане искането на БСП за участие в пленарни заседания на поставени под карантина


Конституционният съд единодушно допусна до разглеждане искането на 54 депутати от БСП за установяване на противоконституционност на правилата за участие в пленарните заседания на депутати, поставени под задължителна изолация или карантина. 

Възможността за виртуално гласуване беше въведена през октомври заради проблеми с кворума.

След бойкот на заседанията от БСП и ДПС и отсъстващи заради Covid депутати от мнозинството, ГЕРБ допуснаха отдалечено участие в пленарните заседания. Така важни решения бяха приети с гласовете на депутати от вкъщи и даже от болничната стая.

Според БСП обаче подобно онлайн гласуване противоречи на Основния закон, защото той предвижда, че „Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители“, тоест изисква се реално присъствие в залата. Според левицата, дистанционното участие на депутатите не е равностойно на личното им физическо присъствие, тъй като те няма как да участват онлайн в закрити заседания на Народното събрание и в тайни гласувания.

За да реши дали е нарушена Конституцията, Конституционният съд е поискал писмени правни мнения от професорите Даниел Вълчев, Емилия Друмева, Екатерина Михайлова, Пенчо Пенев, Пламен Киров, Снежана Начева и Янаки Стоилов и доцентите  Атанас Славов, Зорница Йорданова, Мартин Белов, Наталия Киселова и Христо Паунов. 

Съдия – докладчик по делото е бившият върховен съдия Гроздан Илиев.

Още по темата