Бивш МВР министър организира изборен туризъм от Северна

Бивш МВР министър организира изборен туризъм от Северна


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че вече има близо 100 сигнала за купуване на гласове, като има образувани девет досъдебни производства в областите Бургас, Варна, Монтана, Видин, водят се полицейски разследвания. МВР започва акция в цялата страна с целта да противодейства на изборните престъпления. Акцията няма да спре до изборния ден на 11 юли. Рашков подчерта, че правителството няма да се примири с търговията с вот.

Прокуратурата вече е започнала и разследвания по някои от случаите. Един от тях е от плевенско село, където на предишните избори гласували по документи три пъти повече от регистрираните. А в момента в Германия се опитват да съставят секция, в която да гласуват лица, които дори не живеят на територията на Германия. 

„В Кюстендил имаме много интересен случай за купуване на гласове. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна“, обяви Рашков. „Такава форма на изборен туризъм имаме данни, че се подготвя в доста населени места. Там се планира в дните преди изборите да се концентрират голям брой български граждани на един адрес“, добави той. Има такива данни за Благоевград, но не само.

От МВР дадоха допълнителна информация за два случая от Бургас.

Единият е от село Екзарх Антимово, където при претърсване на жилище е бил открит мобилен телефон със снимки на лични карти на 31 лица. На тях им било обещано да получат по 80 лв. на глас, ако гласуват за точно определена партия на вота на 11 юли. Ако пък се организира цяло семейство – получават бонус от 20 лв.

При втория случай на два адреса при претърсвания са установени списъци с лица, които били длъжници на определен лихвар. На тях им било обещано да се опрости част или в цялост дълга им, ако гласуват за една определена партия. По случая има двама задържани.

„Имаме данни, че в миналото известен политик се занимава с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на предишните избори един завиден в тази насока резултат. Става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос“, обяви още Бойко Рашков.

Министърът разказа и за случай, в който журналистка в Старозагорско е написала материал, свързан с престъпления по време на избори, в следствие на което е образувано досъдебно производство: „Журналистка от Старозагорско беше написала статия, свързана с тези деяния, които бележат признаци на престъпления – в Гурково и Твърдица. Тази статия и данните, които тя отразява, послужиха са образуване на досъдебно производство. Тя по делегация е била разпитана в Стара Загора. Има оплаквания във връзка с начина, по който е воден разпитът. Въпросите, които са ѝ поставени, са в рамките на закона. Вероятно са възникнали противоречия с разследващия полицай. Бих казал, че сме обърнали внимание на този случай, да се проведе разследването в рамките на закона, без да се накърняват правата и интересите на лицата, които ние сме призовали, за да съдействат за разкриването. Там разчитаме най-вече на прокуратурата, която трябва да упражнява надзор за законност при провеждането на тези дела.“

 

Още по темата