Протестиращите в София срещу Борисов и Гешев блокираха Орлов мост

Протестиращите в София срещу Борисов и Гешев блокираха Орлов мост


Участници в антиправителствения протест в столицата блокираха движението в района на Орлов мост. Исканията остават същите за 112-а поредна вечер – оставка на кабинета, начело с премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и провеждането на честни избори.

За поредна сряда протестиращи срещу главния прокурор Иван Гешев се събраха пред Съдебната палата. Акцията е организирана от инициативата „Правосъдие за всеки“. Няколко десетки граждани настояват за реформи в съдебната система, с които да се гарантира върховенство на закона. Акцент в днешния протест са промените в закона, свързани с наказанията при споделените превози. 

По-рано днес парламентът инкриминира нерегламентирания превоз на пътници. Промените в Наказателния кодекс бяха направени през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните днес промени в Кодекса на търговското корабоплаване.

Според измененията, „който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“.

Текстовете бяха предлагани на няколко пъти от управляващите, но до тяхното приемане така и не се стигна заради съпротивата да се инкриминира т. нар. споделено пътуване. От мнозинството обясниха, че то не би трябвало да попадне под ударите на закона, защото при него се говори за подялба на горивото за пътуване, а не за възмездно предоставяне на услуга с цел реализиране на печалба.

След спорове в пленарната зала промяната вече е факт, а тя предвижда и завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, уговорили се предварително. Ако се използва и подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието скача от 5 до 10 години затвор, глоба до 15  хиляди лева, както и конфискация на имуществото.

Още по темата