Да се отварят всички гранични пунктове с България

Да се отварят всички гранични пунктове с България


Гръцките медии силно критикуват правителството за опашките на „Промахон“. Местната власт в Северна Гърция настоява за отваряне на всички гранични пунктове с България, предаде БНР.

Централните телевизионни медии в Гърция всеки петък са с директни репортажи от „Промахон“. Журналистите показват опашките от няколко километра на влизащите туристи от България. „Това е срам за гръцкия туризъм и за страната“, коментира телевизия „Опън“.

Друг репортаж припомня, че на най-натоварения граничен пункт работят само три ленти за влизане на леки автомобили и туристите са принудени да чакат повече от 3 часа, за да преминат границата.

Телевизия „Антена“ информира, че вчера е имало устно нареждане на началника на полицията проверките да се извършват по-бързо, но това е довело до облекчаване на трафика само за няколко часа.

Медиите задават въпроси директно към министъра на туризма защо не се отвори граничен пункт „Илинден – Ексохи“, което ще облекчи натоварването на „Кулата-Промахон“. Обръщение към правителството за незабавно отваряне на всички гранични пунктове с България изпратиха областни управители, кметове и съюза на хотелиерите.

От събота Гърция позволи влизане на туристи от държавите с ниска степен на заразяване с коронавирус само с негативен резултат от бърз антигенен тест. България е сред тези страни.

Над два километра е опашката от леки автомобили преди граничния пункт „Кулата-Промахон“ тази сутрин. Пътуващите за Гърция, които са предимно от България и  Румъния, чакат с часове, въпреки че на българска територия работят и петте гишета за обработка на документи.  От гръцка страна пропускането става само на две трасета. Въпреки облекчените изисквания на здравните власти в южната ни съседка, на случаен принцип продължават да се правят бързи тестове. От Гранична полиция очакват към обяд трафикът да се нормализира.

Още по темата