Сачева: Трябва да търсим начини българите в чужбина да се върнат в България

Сачева: Трябва да търсим начини българите в чужбина да се върнат в България

Трябва да търсим начини българите в чужбина да се върнат в България. Ще продължим да показваме възможностите за работа с трудовите борси, защото над 50% от посетителите им декларират желание да се приберат у нас.
Това каза пред жители на село Опанец водачът на листата на ГЕРБ – СДС и областен координатор за Добрич Деница Сачева. По думите й в пандемията около 200 000 българи са се прибирали, а около 10% от тях искат да останат. „В предизборната ни програма сме предвидили програма за 30 млн. лв, с която 3000 наши сънародници ще могат да започнат работа в по-малки населени места. Държавата ще поема ½ от средната работна заплата, както и наем, транспорт и детегледачка“, посочи Сачева.
Заедно с други кандидати за народни представители тя разказа за неделните училища чужбина, в които 30 000 българчета учат български език, география и история на България. „Не трябва да позволяваме те да губят връзка със страната ни. Ще премахнем таксите за тези училища, така че повече деца да се записват и да завършват гимназиален етап. Ще направим така, че поне по една седмица да прекарват в България, както и да имат възможности да продължават образованието си в нашите университети“, допълни тя, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ./Новините БГ

Още по темата