Протестът омекна: Плаж, табла и мусака на жълтите павета

Протестът омекна: Плаж, табла и мусака на жълтите павета

Протестът пред Парламента, който започна още с началото на дебатите сутринта, пооредя с течение на деня и вместо да се радикализира, премина в нещо като хепънинг, видя репортер на „Марица“. Демонстрацията сутринта тръгна с вдигане на сцена и опъване на плакати с надпис „Окупация на Народното събрание. Всички вън!“.
„Всички отиваме на протест пред НС, за да им кажем ВСИЧКИ ВЪН! Няма да мине с вот на недоверие. Искаме мафията да изчезне веднага! Кажете на близки и приятели“, призоваха организаторите на протеста Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.
Стотина души обаче се настаниха буквално на жълтите павета, правейки си купон. Едни поиграха волейбол, други извадиха табла, трети – лаптопи, четвърти – одеяла, върху които се изпънаха като за плаж. Силното слънце накара част от протестиращите да се запасят със защитни кремове от близките аптеки.
До паметника на Цар Освободител бяха двама от отровното трито – Минеков и Бабикян. Отстрани беше паркиран камион със солидни тонколони. От него ехтеше Can’t stop на Ред Хот Чили Пепърс. После два биса изкара култовото „Колега“ на Ицо Хазарта, като по уредбата беше обявено, че прочутият рапър подкрепя протеста. Накрая се мина на „Боят настана“.
„Подайте оставка, не боли“, зовеше към Парламента мъж на средна възраст. „Ще ги заболят джобовете“, отвърна млада девойка.
По-възрастни дами докараха огромна тава с мусака и пластмасови чинии да почерпят протестиращите. Имаше и тематичен плакат.
Доста от хората на жълтите павета бяха заели околните сенки, други идваха и си отиваха, но на площада пред парламента постоянно имаше около стотина души. Полицаите, заобиколили Народното събрание, бяха доста повече. Заради слънцето те периодично се сменяха, за да починат на сянка в околните градинки. Отцепен беше целият район.
На сянка откъм СУ се настани и група програмисти, които извадиха рибарски столчета, седнаха и започнаха да работят.
По бизнес дойдоха и роми, опитващи се да изкарат някой лев, продавайки свирки, тромби и трибагреници. Знаме вървеше срещу 3 лева, докато вувузелите удряха 5-6 лева.
Към протеста се появи и група, която опъна странни плакати наред с тези за оставка на правителството. В тях се протестираше срещу 5G и ваксините срещу коронавирус, нищо че такива няма. Заклеймяваха се ционисти, масони и сатанисти!
С течение на времето виковете позаглъхнаха. Все пак периодично някоя компания започваше „Оставка“ и останалите подемаха призива или просто андуваха тромби и свирки./Вестник Марица

Още по темата