Ад на границата с Турция, хората плачат, села пред евакуация

Ад на границата с Турция, хората плачат, села пред евакуация

Адът по границата с Турция се завръща. Властите са в готовност за нова евакуация на хасковското село Присадец заради силния пожар в региона. Снощи с коли и бусове хората бяха превозени до близкото село Радовец.
Днес огънят отново настъпва, а силният вятър затруднява гасенето. Бедствено положение вече е обявено и за община Свиленград, защото огънят се насочва натам, предава BTV.
Огънят се раздели на два фронта. Първият е до селата Радовец, Филипово и Присадец. Пожарникари и над 20 горски се опитват да го спрат като палят насрещен огън.
Силният вятър пренесе пламъците към селата Варник и Маточина, където е вторият фронт на пожара. Натам се насочиха голяма част от екипите.
“Идват булдозери от мини “Марица -Изток”, ако се наложи ще евакуираме селата Варник и Маточина, където огънят настъпва. Нашите приоритети са да запазим живота на хората, да не допуснем огъня до селата и да опазим съоръженията по границата”, заяви за bTV гл. комисар Николай Николов.
На терен са 18 пожарни коли от цялата страна, но комисар Николай Вълчев – директор на пожарната в Хасково, каза, че имат нужда от още подкрепления.
Според него огънят е извън контрол, а целта е да бъдат спасени селата и да евакуират хората, ако се наложи. Дойде и хеликоптер.
Втори път за 12 часа в Присадец се готвят за евакуация. Огънят е до селото и хората през сълзи напускат къщите си.
Христо Костов се опитва да спаси над сто животни, които отглежда: „Не знам тия животни къде да ги карам, какво да правя – ще изгорим“, разказва той.
Пожарът тръгна от граничен пункт „Лесово“ и снощи прехвърли Тунджа. Ураганният вятър прави стихията непредсказуема и трудна за овладяване.
Заради силните пориви на вятъра огънят тръгна на широк фронт с много нови огнища.
Сред хората, които се борят със стихията, има и такива, които предполагат защо се е стигнало до сегашната ситуация.
„Заради несвършена работа – незагасен пожар три дни. Несвършена работа от Лесово, от Елхово. Не видяхме нито една пожарна да гаси там, хвърлиха усилията тук, но го изтърваха“, споделя горският Христо Чобанов.
След 14 ч. със сирена вдигнаха Радовец по тревога, защото огънят наближава селото. Всички военни и пожарникари се изтеглиха натам./Вестник Марица

Още по темата