Турция тества руските ракети С-400

Турция тества руските ракети С-400


Турската армия ще проведе изпитания на зенитно-ракетните системи С-400, които купи от Русия, съобщиха турски медии, уточнявайки, че това ще са първите изпитания, които Турция извършва на руските системи за противовъздушна отбрана.

Тестванията ще се проведат днес в района на Синоп, най-северната точка на Турското Черноморие, посочва в. „Таквим“.

Турция преди това издаде Навтекс /навигационно уведомление/ за района край Синоп в Черно море и обяви, че въздушното пространство в този район ще бъде затворено заради изпитанията на турската армия.

Медиите съобщиха, че системите С-400 са били транспортирани към Синоп миналата седмица.

Целта на учението е да бъдат изпитани предупредителните радари на системите за противовъздушна отбрана. По време на изпитанията ще има артилерийска стрелба, казаха източници.

Турция подписа през 2007 г. договор с Русия за покупката на системи С-400. Това предизвика остра реакция от страна на НАТО, и по-специално Вашингтон, който отправи предупреждения към Анкара за възможни последствия.

Въпреки кризата Турция не се отказа и първата партида от четири ракетни батареи на стойност 2,5 млрд. долара миналата година бе доставена в страната.

В отговор Вашингтон изключи Турция от програмата за изтребителите Ф-35 и заплаши с налагане на санкции по силта на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции).

Наблюдатели коментират, че изпитанията на системите С-400 край Синоп, може да задълбочи напрежението между Турция и НАТО.

Миналата седмица двама американски сенатори призоваха американския президент Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция, ако тя задейства системите.

Неотдавна турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че се полагат усилия за привеждане в готовност на системите С-400, за да бъдат задействани до 15 януари.

Още по темата