Бил Гейтс: Нормализация ще има, когато има ваксина и вирусът изчезне

Бил Гейтс: Нормализация ще има, когато има ваксина и вирусът изчезне


Животът ще се нормализира след пандемията от коронавирус, само когато са изпълнени две условия – когато се появи ново поколение ваксини и когато вирусът изчезне на цялата планета, смята милиардерът Бил Гейтс.

„Единственият начин да се върнем към нормалното е да имаме не първо поколение ваксини, а второ, което би могло да бъде супер ефективно и голям брой хора да го получат. По този начин ще премахнем болестта в световен мащаб“, каза Гейтс, цитиран от РТ.

Той добави, че само така „ще можем да разрешим всички възникнали проблеми в образованието, психичното здраве и да продължим да ги изграждаме по положителен начин“. 

Според Гейтс на американците може да се наложи да живеят години, а много от тях и цял живот, с физическа дистанция и други мерки, въведени за борба с коронавируса.

Само преди месец Гейтс обяви, че няколко ваксини от първо поколение могат да бъдат одобрени за употреба в началото на следващата година. Той отново разкритикува американския подход към борбата с пандемията, като я нарече „една от най-лошите в света“, както и агресивните инвестиции в разработване на ваксината. Той заяви, че резултатите от тестовете често не пристигат в рамките на 24 часа, което ги прави напълно безсмислени. Милиардерът каза още, че американската система за тестване е „една от най-лошите в света по отношение на това кой трябва да бъде тестван“.

Критиката на Гейтс идва в момент, когато американският президент Доналд Тръмп нарече реакцията на САЩ на пандемията „феноменална“ и заяви, че „са спасили животите на потенциални милиони жертви“. Тръмп даде положителен тест за коронавирус на 1 октомври, а след това заяви, че е „излекуван чрез експериментално лечение с моноклонални антитела“.

Миналата пролет Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ сключи партньорство с компанията Eli Lily, която разработва терапия с моноклонални антитела.

Междувременно Фейсбук обяви, че ще започне да забранява реклами, които призовават хората да не се ваксинират, предаде Ройтерс.

Съобщението постави началото на информационна кампания за нова противогрипна ваксина.

Американската компания уточни, че ще продължи да позволява реклами на законодателство или правителствени политики по отношение на ваксините, независимо какво отношение изразяват към тях.

Новата политика на Фейсбук ще влезе в сила до няколко дни. Правилата на компанията вече забраняват реклами с дезинформация за ваксините, но досега реклами против ваксините бяха позволени, ако не съдържат фалшиви твърдения, отбелязва Ройтерс. 

Още по темата