Отпускат 2,1 млн. лв. за закупуването на „Ремдесивир“

Отпускат 2,1 млн. лв. за закупуването на „Ремдесивир“

Правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона Ремдесивир. 1 флакон струва 345 евро без ДДС.
Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след редовното правителствено заседание.
Всички пациенти на територията на България, които се нуждаят от Ремдесивир са задоволени и няма нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво, заяви здравният министър.
Очаква се доставките да са тук до 10-12 дни. България вече е направила заявката за това, подчерта Ангелов.
Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания са доказали неговата ефективност, обясни здравният министър.
Всяко число, което излиза, следим със загриженост. Мерките в България, такива каквито са в момента, голяма част от тях не се спазват, каза Костадин Ангелов.
Вчера са съставени 33 акта от инспекторите на РЗИ в София. Контролът по спазването на мерките е изключително важен, посочи министърът.
Не възнамеряваме да затягаме мерките, но ще проверяваме дали сегашните се спазват, каза Ангелов.
Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които да са подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека се съсредоточим към настоящите мерки и тяхното спазване. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект“, призова министър Ангелов.
Той заяви, че е убеден, че ще се справим с тази инфекция./Новините БГ

Още по темата