Украйна е приоритетен туристически пазар и партньор за България

Украйна е приоритетен туристически пазар и партньор за България


Само пред летните месеци – между юли и септември, у нас са гостували 63 256 украинци.

Вярвам, че можем да задълбочим сътрудничеството между нашите две държави в туризма и бих искала да предложа организирането на бизнес форум, който ще допринесе за надграждане на партньорството ни в този сектор. Това е заявила вицепремиерът Марияна Николова по време на разговора си с Мариана Олескив, председателя на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна.

А със съдействието на генералното консулство на България в Одеса, може да се планира реализирането на това събитие през септември. По думите на министър Николова другата инициатива, което ще подпомогне развитието на двустранното партньорство е установяването на работна група в областта на туризма.  „Вземайки под внимание факта, че в България масовата имунизация вече е в ход, вярвам, че организираните туристически посещения между нашите две страни ще се възстановят максимално бързо и страната ни ще посрещне своите гости от Украйна за предстоящия летен туристически сезон 2021“, е отбелязала Николова.

Проевропейската ориентация на Украйна, споделените евроатлантически ценности и наличието на най-голямата историческа българска общност в чужбина подсилват традиционно приятелските между страните. Това създава основа за по-нататъшното им укрепване във всички области от взаимен интерес, сред които е и туризма. 

Украйна от години е приоритетен туристически пазар и партньор за България. През предкризисната 2019 г. страната е на шесто място от всички държави по брой туристически посещения у нас. Тогава над 471 хил. украински граждани са гостували България с туристическа цел, което е увеличение от 24% спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните десет години.

През изминалата 2020 година, въпреки коронавирусната пандемия, 69 949 украински туристи са посетили България за почивка и на екскурзия. А само пред летните месеци – между юли и септември, у нас са гостували 63 256 украинци.

Поради това Министерството на туризма полага усилия за задълбочаване на партньорството между туристическия бизнес на двете държави. Ежегодно министерството организира участието на страната ни в международното туристическо изложение UITT (Ukraine International Travel and Tourism Exhibition), което се провежда в Киев. През тази година България също ще се включи в изложението.

В периода 22-23 април в София пък ще се проведе най-голямото международно туристическо изложение „Ваканция и СПА експо“. Според министър Николова участието на украински туристически фирми със сигурност би допринесло за разпознаваемостта на Украйна на българския туристически пазар.

И България е ключов партньор, с който искаме да развиваме нови видове туризъм, коментира Мариана Олескив. Тя посочи, че се надява с подобряване на противоепидемичната обстановка да се реализират и повече посещения в двете страни. 

 

Още по темата