Част от изолираните няма да имат възможност да гласуват

Част от изолираните няма да имат възможност да гласуват


Парламентът прие на второ четене изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което разписа изборните правила в условията на пандемия.

При произвеждането на изборите министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, ще въведе противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Въз основа на противоепидемичните мерки Централната избирателна комисия ще приеме решение за организацията и провеждането на вота, включително и гласуването на поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Първоначалното намерение на управляващите беше здравните мерки да се определят от изборните комисари след консултация със здравните власти, но те промениха текстовете на проектозакона между двете четения.

Гласуването на карантинираните и поставените в изолация ще става чрез подвижни избирателни кутии по смисъла на Изборния кодекс и при спазване на всички противоепидемични мерки. Срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна урна обаче е не по-късно от 3 дни преди датата на вота. След проверка в съответната Регионална здравна инспекция, за което се изготвя справка, желаещите да участват във вота се записват от компетентните органи в списъка за гласуване с мобилни урни. На практика тези граждани, които са били поставени под карантина или в изолация през първите три дни на април (непосредствено преди парламентарните избори на 4 април), няма да могат да гласуват.

Решението на изборния орган може да се обжалва пред Върховния административен съд.

От БСП смятат, че ЦИК не може да издава такива правила, правомощията ѝ са в Изборния кодекс, а сега трябва да следва заповеди на министъра на здравеопазването, ваксинационния щаб и Националния оперативен щаб. Имало и колизия в това кой може да гласува с подвижни секции според Изборния кодекс и според Закона за мерките в извънредно положение.

Социалистът Кристиан Вигенин предложи регистрирането на карантинираните да бъде един ден преди изборите – мнозинството го отхвърли.

„Правилата са по същество, но не трябва да бъдат приемани сега“, включи се в дискусията колегата му Крум Зарков. Той припомни, че от левицата миналата седмица са внесли свои поправки в Изборния кодекс и тези решения могат да бъдат вписани вътре и гласувани.

„Целта е да се въведат мерки, с които да се даде право за нормалното провеждане на вота за гражданите“, отговори зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов, който е и един от вносителите на промените. Затова не се и налагало трайна уредба в ИК. „Спазваме всички изисквания на кодекса“, категоричен е той.

Депутатите определиха броят на членовете на секционна избирателна комисия да е не по-малък от трима, назначени при спазване изискванията на ИК. С предложението за тричленна секционна комисия се нарушава представителността й, противопостави се Тодор Байчев от БСП.

С решение на ЦИК при произвеждане на избори през 2021 г., по време на извънредна епидемична обстановка, броят на членовете на секционна избирателна комисия извън страната може да бъде не по-малък от трима.

Министерският съвет обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях се включват в план-сметката за изборите, записа парламентът.

Депутатите отхвърлиха при провеждане на закрито на мероприятия на партии, коалиции и инициативни комитети, свързани с изборите, включително по време на предизборната кампания, да се прилагат противоепидемичните мерки за посещения на кина, театри и концертни зали. За предизборната агитация определиха тя да е при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Хамид Хамид от ДПС, които е автор на предложението за уеднаквяване режима за ползване на зали, обясни, че идеята е да се даде шанс да не се превръща всяко партийно събиране в концерт. От „Обединени патриоти“ обаче не се съгласиха с тази възможност, в крайна смета тя отпадна от проекта.

При партийни мероприятия няма как да се контролира процентът на запълване на залата, докато при концерти, при 30 на сто разрешена заетост, например, контролът е чрез продажбата на билети, обясни Александър Сабанов от групата на патриотите. Организаторите на партийни мероприятия няма да могат да удържат собствените си хора, допълни Славчо Атанасов.

Противоречие има в самите противоепидемични мерки, смята зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Дали ще гледат представление в една зала, или по други причини, едни хора са се събрали в зала на закрито – каква е разликата от противоепидемична гледна точка, попита той.

ЦИК ще провежда разяснителна и обучителна кампания за гласуването по време на извънредна епидемична обстановка, записаха още депутатите.

Още по темата