В закона трябва да има промени, за да спре медицинският

В закона трябва да има промени, за да спре медицинският


„Моят приоритет е да върна доверието в болница „Лозенец“. Трудно ще се изтрие етикетът „правителствена“, но тя е достъпна за всички и разполага с отлични специалисти.“ Това каза новият директор на лечебното заведение доц. Радосвет Горнев.

Новото ръководство на болница „Лозенец“ не можеше да поеме управлението. Причината бе съдебен иск, който е подал бившият ѝ началник проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради съмнение за извършване на незаконни трансплантации и финансови щети за НЗОК. От болницата отричаха да се извършват подобни дейности.

Горнев обясни пред bTV, че при трансплантациите има сложен процес и не може да се твърди, че участващите специалисти са виновни за нещо. Според него и няма факти, както и обвинения. „На хората в болницата не може да им се вменява вина, няма категорично становище от нито една институция, нито обвинения“, добави той.

Той коментира и медицинския туризъм, като заяви, че той трябва да спре, а в законодателството трябва да има промени. Така лекарят отговори на въпроса защо у нас има чуждестранни граждани, които се трансплантират, а наши отиват с кампании в чужбина. „Една декларация пред нотариус вероятно може да отвори вратичка и да се получи трансплантантационна ситуация между украинец и японец“, изрази предположения доц. Горнев за съмненията, че чужденци „прескачат“ правилото за донорство между роднини.

Той обясни и че е бил в екипа, лекувал държавния служител, за който се появиха съмнения, че е прередил листата на чакащите. По късно от болницата заявиха , че е бил спешен случай и затова е последвала донорска ситуация, „Той беше карциномно болен и се нуждаеше от трансплантация. Хирурзите не определят кой да бъде избран за трансплантация“, подчерта Горнев.  

Лекарят сподели и статистика за направените трансплантации в болница „Лозенец“: „276 са трансплантациите в болницата – една белодробна, 101 на черен дроб, 176 на бъбреци, две сърдечни – може да се проследи през годните. Никой не знае колко българи са се трансплантирали в чужбина.“ Новият шеф на лечебното заведение изтъкна, че трябва да се привлекат специалисти, за да има повече донорски ситуации у нас и да се върне доверието.

Още по темата