Захариева: Няма как на този етап да кажем „да“ на Скопие за ЕС

Захариева: Няма как на този етап да кажем „да“ на Скопие за ЕС


България подкрепя страните от Западните Балкани и пътя им към Европейския съюз, но подкрепата към Северна Македония никога не е била без условия. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

„Няма как на този етап да кажем „да“ на Скопие. Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със Северна Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява“, каза министърът.

„С Република Северна Македония имаме обща история. Те са подписали договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония“, уточни Захариева.

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. А всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния момент, не отговаряли на истината.

Според вицепремиера трябва да се потърси как с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор. „За съжаление, от другата страна на границата чухме много изказвания. Преговорните екипи трябва да работят, все още не сме постигнали съгласие по всички въпроси, за да кажем „да“, добави Захариева.

„Ние, въпреки спекулациите, нямаме никакви претенции по отношение на това как се определят техните граждани и техния език, но не може те да имат претенции към нашия. В договора е заложено, че ние имаме обща история“, подчерта министърът на външните работи.

Според нея непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни. „Не е само историята, а и езикът на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че неотразяването на историческата действителност се отразява на настоящето“, допълни тя.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева в момента е в самоизолация, след като стана ясно, че заместникът й Петко Дойков е с положителен тест за COVID-19.

„Резултатите от моя PCR тест и на всички контактни лица на заместник-министъра са отрицателни“, съобщи Захариева и призова противоепидемичните мерки да се спазват. „На национално ниво,  ако тези мерки се изпълняват, могат да задържат разпространението“, посочи тя. 

Още по темата