Не сме щастливи, че казахме „не“ на Скопие

Не сме щастливи, че казахме „не“ на Скопие


България не е щастлива от факта, че трябваше да каже „не“ на преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че проблемите между София и Скопие са свързани с това, че македонците не изпълняват Договора за приятелство и добросъседство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през август 2017 г. Другият важен проблем е продължаването с езика на омразата спрямо нашата страна.

“30 години след промените възпитават поколение след поколение в омраза към България. Не сме щастливи от факта, че трябваше да кажем “не”, но те продължават да наричат в учебниците си само нашия народ “фашисти”. Да, България е била съюзник на Германия, но българският народ е спасил своите евреи“, заяви Захариева в „Контракоментар“.

Ръководителят на българската дипломация заяви, че неразрешените двустранни въпроси, каквито имаме със Скопие, са пречка за продължаване на процеса на евроинтеграция и те трябва да бъдат изчистени преди поканата за преговори. Това е основен принцип на ЕС.

„Точно затова всяка държава-кандидат трябва да се справи с нерешените проблеми не само със страните членки, но и със своите съседи“, подчерта Захариева и добави: „Работим по решаването на въпросите, но не трябва да си затваряме очите за фалшифицирането на историята и езика на омразата“.

На въпрос, защо България също не развива инфраструктурата с Македония по коридор №8, който трябва да свърже двете държави, външният министър отговори: „Железопътната линия е докарана до границата, нямам как да достроим нещо, което свършва в нищото”.

Още по темата