Кунчев обяви кога ще започне масовата ваксинация у нас

Кунчев обяви кога ще започне масовата ваксинация у нас

До края на месеца ще бъде изработена и след това предложена за одобрение от Министeрския съвет програма за обследване на налични антитела след ваксиниране срещу COVID-19. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след като беше ваксиниран срещу COVID-19.
По думите му обследването ще започне през фувруари и ще включва 1000 – 1200 мъже и жени на различна възраст.
Реалистично е според Кунчев масовата ваксинация да започне през април, като хората, които нямат личен лекар, ще бъдат имунизирани в регионалните здравни инспекции. Личното ми мнение е, че ваксината предпазва около година, но никой не може да бъде 100 процента сигурен, добави още той.
Докато не излезе кратката характеристика на ваксината от „АстраЗенека“, е спекулация да обсъждаме какъв е процентът й на защита, каза Кунчев.
Той изрази тревогата си от евентуално отваряне на ресторантите на 1 февруари, както заявиха намерението си ресторантьорите.
„Диалозите са много тежки, но за някои периодът е дълъг -10 месеца, за други – 3-4, има и тежки моменти, тъй като има цели семейства, заети с този бизнес, които останаха без работа“, посочи още Кунчев.
Утре ще се вземе решение, добави той.
По думите му трябва отговорно да се обсъди кога да отворят ресторантите и до колко часа да работят.
„Две седмици след това ще решим дали да се отворят и нощните заведения“.
По думите му, ако се отвори търговската част на мол-овете, няма особен риск, но трябва да се избегнат социалните контакти на местата за събиране на деца и възрастни.
За случаи на разболели се от коронавирусната инфекция след поставяне на първата доза ваксина Кунчев коментира, че между първата и втората доза на ваксината не се изгражда висок титър на антитела и те не предпазват.
Заразените ще бъдат ваксинирани с втората доза, ако болестта протича в лека форма, в противен слечай – ще се изчака./ Вести БГ

Още по темата