Георги Гергов: Забравяме за вчера и работим заедно за нашата кауза

Георги Гергов: Забравяме за вчера и работим заедно за нашата кауза

„Отчетно-изборната кампания приключи, както и тази за избор на градски председател. Градският съвет е избран, предстои да свикаме заседание, за да изберем оперативно ръководство“, каза на първата си пресконференция в качеството на градски лидер на пловдивските социалисти Георги Гергов. Почти всички от бъдещия му екип присъстваха на днешната среща с медиите. „Задължително ще влязат районните председатели – Тодор Стоилов, Костадин Беларев, д-р Атанас Баташки, Добромира Тошева и Йордан Василев“, открехна завесата за състава на Изпълнителното бюро.
Той бе категоричен, че под неговото ръководство Градската партийна организация ще върви по пътя на обновлението. „Забравяме какво е било вчера и работим заедно за нашата кауза, за нашата политика, за стратегията на партията, със сериозни цели“, обясни лидерът на БСП – Пловдив. По думите му Пловдив в партиен план винаги е бил показателен, в политическо отношение сложен и труден. „С екипа да бъдем позитивни, градивни и да покажем какво можем“, очерта политическата линия на поведение Георги Гергов, като преди това заяви, че „окопна война“ с централното ръководство на БСП няма да се води.
Амбицията на председателя Гергов за следващите избори е пробив в “синята” крепост Пловдив. „Днес казвам, че тръгваме към победа, но най-пред трябва да сплотим редиците на партията“, подчерта той. За случващото се в държавата коментира, че е знак към БСП – да промени действията си. На пловдивски терен социалистите ще атакуват по всички въпроси властта. „Ще бъдем действена опозиция и алтернативата, за да се види от обществото, че сме партия, на която може да се вярва, защото знаем какво искаме“, очерта стратегическите задачи Георги Гергов. По думите му партията ще се отвори към хората и техните проблеми. Каквото се случва в Общинския съвет, кметствотo и институциите ще бъде под обзор, с обсъждане и коментар със съответни действия.
Настоящата оценката на БСП за управлението на града не е висока. Тя бе изразена от председателя на ППГОС Николай Радев, който остро критикува администрацията за липса на какъвто и да е план за Пловдив. „При очертаващия се дефицит в бюджета и нуждата от преструктуриране, управляващите показват сериозна управленска немощ“, обясни Николай Радев. Според него в момента наблюдаваме липса на политическа отговорност, тъй като групата на ГЕРБ в местния парламент често е против кмета, а това влияе на перспективите за Пловдив.
„Ние ще настояваме да се запазят средствата за здравеопазване, образование и социални дейности, както и облекчения за бизнеса, където е възможно“, акцентира Радев. Той припомни, че именно социалисти в Общинския съвет внесоха предложение за тримесечен мораториум върху такси и тротоарно право, за да бъде подпомогнат малкия и среден бизнес. „Винаги е имало ляво и дясно. Ние поддържаме лявата политика, а тя е за хората, за легалния бизнес, които е важен, но той зависи от атмосферата, която създава държавата и града“, даде и своята оценка Георги Гергов. Той бе ясен, че БСП ще отстоява лявата си програма и социалната политика. “Ще атакуваме управляващите по всички въпроси, ще бъдем коректив и настояща опозиция“, завърши Георги Гергов.
Георги Гергов за вътрешнопартийния избор на председател:
„Има над 40 кандидати, Кирил Добрев е един от кандидатите. Не съм лобирал за него, както твърдят Нинова и екипа й. Той е един от потенциалните и възможни варианти за председател. Не по- зле стои Красимир Янков, както и Жаблянов. Има достатъчно кадри в нашата партия . Нека мине процедурата, предстоят още 149 конференции. Тогава ще решим с другарите от Градския съвет и конференцията кого да подкрепим. Моето мнение е едно, а решението на партийния орган е съвсем друго. Самият аз не съм решил дали ще се кандидатирам, защото имам номинации от различни структури в страната!“
Градският съвет в мандат 2020 г -2024 г. – опит и обновление
Висшият управленски орган на пловдивските социалисти определи чрез таен вот състава на Градския съвет за мандат 2020-2024 г. Пленумът се състои от 51 членове, като 42 % са жени. Младежите до 35 години са 18. От 51 социалисти за първи път членове на пленума са 15, това е 30 % обновление. От тези нови хора младите попълнения са 8 т.е. повече от половината. Можем да кажем, че в новия пленум се вля младежка енергия и това е оптимистично.
Средната възраст на 51-членния градски съвет 45 години.Съставът по професионален признак – 8 икономисти, двама с военно образование и двама студенти, четирима юристи, най-много са медиците и инженерите – по 6, следват агрономите – 4 , експерти в областта на културата и културния маркетинг – трима. Учителската гилдия е представена с директорите на най – авторитетни училища в Пловдив – Английската и Математическата гимназии. Университетските преподаватели са четирима – професор, двама доценти и един асистент.

Още по темата