Борисов: Правим всичко възможно на 31 януари да пуснем големите ученици в клас

Борисов: Правим всичко възможно на 31 януари да пуснем големите ученици в клас

Ако епидемичната обстановка остане под контрол, на 31 януари големите ученици ще бъдат пуснати в клас. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който беше на посещение в село Рибново, община Гърмен.
„Правим всичко възможно, ако така добре управляваме пандемията на 31 януари да пуснем и големите ученици в клас да се въртят, защото като седят вкъщи губят навици“, посочи той.
По-рано днес здравният министър съобщи, че на 25 януари започва масово тестване на всички учители в страната, за да може от февруари големите ученици да се върнат в клас.
Борисов направи коментара по актуални теми по време на обиколката си в Благоевградско.
„Говорят за радикален ислям. Като има училища и преподаватели, хората се образоват и могат да избират религията си“, коментира Борисов, който посети СУ „Йордан Йовков“, в което се обучават 500 ученици. На днешното правителствено заседание бяха отпуснати 1 275 090 лв. за изграждането на нов корпус на училището. Освен физкултурен салон, в новата сграда към училището ще има 13 класни стаи – 2 нови компютърни кабинета, лекарски и дентален кабинет. Средствата са част от тригодишната програма на МОН на стойност 210 млн. лв. за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища в страната
Премиерът нагледа и строителните дейности на най-дългият пътен тунел у нас – „Железница“ на АМ „Струма“.
Половината от строителните дейности по тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ вече са изпълнени. Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов, който направи инспекция там заедно с заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
„Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е над 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика. Строителните дейности по обекта стартираха през октомври миналата година”, допълва Борисов.
По думите му напредва работата и по виадукта преди тунела по посока Кулата. „Той се изгражда по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове. Съоръжението е от два моста за двете платна на движение”, добавя Борисов.
„АМ „Струма“ е поредният мащабен строителен обект, който изграждаме. Тук теренът е много труден, на места с голяма денивелация. Огромен труд са положили строителите както тук, така и на „Хемус“, „Европа“, пътя Ботевград – Видин и др. Иначе от жълтите павета е лесно да коментираш, когато никога нищо не си построил“, казва още Борисов.
Премиерът преди това мина през Хаджидимово, където пострада мостът, свързващ града със село Блатска, след като заради проливните дъждове река Места буквално отнесе платното.
„До събота ще възстановим моста между Хаджидимово и село Блатска. Пътното платно е пропаднало поради придошлите води на Места“, обеща Борисов.
Нанков добави, че в момента е осигурен алтернативен маршрут, но 30 км. трябва да се заобикаля. Затова, когато се оттече малко водата, веднага ще започне да се възстановяват щетите.
Министерският съвет днес е отпуснал пари за болницата в Гоце Делчев, посочи премиерът Борисов. В Хаджидимово са направени водопроводи, канализацията, улици. Другия месец започва да се прави и за пречиствателна станция. „Сега трябва да се направи мостът“, изтъкна Борисов. Той добави, че днес правителството е отпуснало 1,3 млн. лева, за да може да се оправи спортната база в училището в село Рибново. Затова Борисов обеща правителството да направи, каквото е нужно, и за Хаджидимово. Още днес премиерът ще говори с министъра на спорта Красен Кралев, за да може да се помогне за възстановяване на местното игрище./DARIKNEWS.BG

Още по темата