Експерт с драматична версия какво е видял майор Терзиев в последните секунди от живота си!

Експерт с драматична версия какво е видял майор Терзиев в последните секунди от живота си!

Въпреки че все още черната кутия на катастрофиралия изтребител не е разчетена, от министерството на отбраната разпространиха най-вероятните версии за трагедията с майор Валентин Терзиев в небето над Шабла. Пилотът е загубил ориентация, казва докладът на служба „Военна полиция“.
„Последните няколко минути от катастрофата са били доста интересни и наситени с комуникация между ръководител полети в кулата в Шабла и пилот Терзиев“, обясни пред bTV Янислав Мирков, който възпроизвежда последните минути на фаталния полет със симулатор на МиГ-29.
„Знаем, че са обменили няколко пъти информация за местоположението и дистанцията до самата мишена, както и за разрешението за обстрелването й.
Предполагаме, че майор Терзиев е виждал едно абсолютно черно петно. Картина, в която се сливат море, земя и без какъвто и да е хоризонт, който да е по някакъв начин визуален ориентир за пилота, така че да може да прецени къде се намира в пространството“, обясни Мирков.
Според симулацията, направено от него, точно преди поразяването на целта, майор Терзиев снижава неколкократно, изисква разрешение за поразяване, след като е осъществил визуален контакт с нея.
„При което влиза в режим на близък бой, произвежда огън, след което извършва оттегляне от вектора на целта, прави заход на дясно – пространството в тази ситуация не съществува. Цялата ситуация продължава 2-3 минути, но със скорост над 900 км/ч.“, посочи още Янислав Мирков./БЛИЦ

Още по темата