През януари посещенията на чужденци у нас са с 60% по-малко

През януари посещенията на чужденци у нас са с 60% по-малко


През януари тази година посещенията на чужденци в България са 241 700, или с 60% по-малко в сравнение с януари 2020-а. Спад има и спрямо декември. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели. Най-голям е бил за почивка и екскурзия (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и други) – с 82.7%, което е логично предвид мерките за пътувания и слабия зимен туристически сезон у нас. С 57.4% по-малко са  пътуванията със служебна цел, и при другите пътувания (включително гостувания и транзитни преминавания)  намалението е най-малко – малко над една трета.

Транзитните преминавания през страната са половината (121 100) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през януари, делът на гражданите от Европейския съюз е 41.6 процента. Но те са с 63.6% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Спад има в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни с изключение на посещенията от Чехия, при които има слаб ръст от 1.5 на сто. Общо 1658  чехи са били у нас, като 315 са били тук за екскурзия и почивка, а други 414 са дошли със служебна цел.  Останалите 929 чехи са преминали през страната ни в други посоки по света. 

С 56.5% по-малко са и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“.

Най-много посещения на чужденци в България през януари тази година има от Турция – 67 619, а най-малко от от Япония и Малта – съответно по 34 и 79. От най-големия ни търговски партньор Германия има 5898 посещения. 

През януари най-много са били посещенията с други цели (образование, лечение и др.) – 63.5% от всички гостувания. С цел почивка и екскурзия са били 18.6% от посещенията на чужденци в България, а със служебна цел – само 17.9% от посещенията.

 

Пътуванията на български граждани в чужбина

През януари по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 303 700, или с 28.2% под регистрираните през януари 2020 година. Сравнението с декември миналата година обаче показва повишение. 

Още по темата