Пети ден хиляди излязоха на протест за оставка на правителството и Гешев

Пети ден хиляди излязоха на протест за оставка на правителството и Гешев


Пети ден продължават антиправителствените протести в цялата страна. Сборният пункт на демонстрантите и днес беше площада пред Президентството и т.нар. „триъгълник на властта“, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството. 

По-късно протестиращите се преместиха от Президентството пред сградата на Министерски съвет. Демонстрацията протича мирно и спокойно. Със скандиранията “всеки ден сме повече до оставките “ хората отговориха на отказа на правителството да подаде оставка.

“Защото в България се опитва да се въведе една откровена диктатура в чист вид. Липса на демокрация, липса на законност, липса на нормален живот на българския гражданин“, коментираха протестиращи.

Исканията са добре познати: оставката на правителството и на главния прокурор, като протестиращите скандират: „Корона, чао! Бойко, чао!“ и  носят плакати: „Искам бъдеще в България, много ли е?“ и „10 години стигат! Борисов, върви си с мир!“.

И днешната проява беше организирана в социалните мрежи от тримата интелектуалци, критици на властта, известни като “Отровното трио“ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков. Те призовават за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. Техният призив е протестните действия да бъдат трансформирани в национална стачка.

Ситуацията в района е спокойна, засилено е полицейското присъствие.

По-рано няколкостотин симпатизанти на „Демократична България“ се бяха събрали пред сградата на Министерството на вътрешните работи на ул.“Шести септември“ в София. Христо Иванов, Атанас Атанасов, членове и симпатизанти на обединението протестираха пред МВР.

Нямаше протест с възгласи и викове. Хората стоят мълчаливо пред сградата на министерството. Няма и чак толкова засилено полицейско присъствие.

„По-големите български градове протестират, така че, според мене, задължително заради достойнството на един народ да се случи веднага оставката на министъра на вътрешните работи и, разбира се, оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори“, каза един он организаторите Найден Зеленогорски от партия ДЕН.

“Според мене, алтернатива се изгражда, тя се изгражда и на улицата, тя се изгражда и в дясно, има един сериозен субект – „Демократична България“ . Силно се надявам той да бъде разширен и с граждански организации и с други неправителствени организации, с енергията на хората, които са навън и очакват промяна. Промяна трябва да има. не може да продължи по този начин“, допълни той.

Мотивите на протестиращите пред сградата на МВР за оставка на вътрешния министър Младен Маринов са полицейското насилие в София и действията на полицията в парк „Росенец“.

После протестиращите пред МВР се насочиха към „триъгълника на властта“, за да се влеят в големия протест.

Антиправителствени демонстрации се провеждат в много от градовете на страната.

Жители на Ловеч също излязоха на протест в центъра на града,  който преминава под надслов „Разходка с каскети“.

Силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и на главния прокурор. Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост „Меджиди табия“ тази вечер силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор. Поискана бе и оставката на министъра на вътрешните работи.

Участваха граждани с различни политически убеждения, проявата бе окачествена като „надпартийно гражданско събитие“. В изявления за медиите участници в проявата посочиха, че „това правителство се е изчерпало и не може повече да управлява държавата“. „Тук няма да видите цветове, ще видите граждани, които застават зад това мнение и Силистра се присъединява към протестите в цялата страна“, посочиха те. Неофициално бе съобщено, че през седмицата се подготвя и друга протестна проява в Силистра.

Между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на Габрово. Организатор на протеста е местна политическа формация, която има представители в общинския съвет. Хората на централния площад „Възраждане“ настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Протестиращи за поредна вечер има и пред сградата на общината в Пловдив с искания за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Още по темата