Швеция и Казахстан разрешиха българите там да гласуват на 4 април

Швеция и Казахстан разрешиха българите там да гласуват на 4 април


Швеция също потвърди възможността за организиране на парламентарните избори на 4 април 2021 г., съобщават от МВнР.

Законодателството на страната не съдържа ограничения за провеждане на избори и разкриване на избирателни секции на шведска територия от дипломатически и консулски представителства на други държави.

Шведското министерство на външните работи съобщава, че потвърждението е съгласувано с шведската полиция, която носи отговорността за прилагането на действащите противоепидемични мерки.

По-късно стана ясно, че външното министерство на Казахстан също е потвърдио пред българското посолство в Нур-Султан възможността за организиране на избори за народни представители на 4 април.

Казахстанската страна призовава в избирателните секции да се спазва режимът за носене на защитни маски, да се избягват струпванията на хора и да се съблюдава наличието на дистанция между тях, както и да се ограничи количеството на избирателите, които влизат едновременно в помещенията.

По-рано днес Бразилия и Куба също дадоха своето съгласие за провеждане на изборите. 

Досега държавите, дали позволение за гласуване на българите във връзка с предстоящите избори са: Румъния, Северна Македония, Нидерландия, Молдова, Турция, Грузия, Испания, Австрия, Чехия, Ямайка, Китай, Черна Гора, Швейцария, Люксембург, Япония, Армения, Андора, Украйна, Дания, Словакия.

Още по темата