Фатална грешка на дрогирания Кристиян коствала живота на Милен Цветков

Фатална грешка на дрогирания Кристиян коствала живота на Милен Цветков

Експертизите са много. Това, което мога да кажа е, че приключените две основни експертизи. Едната е от 7 вещи лица автотехническа. Обвиняемият се е движел със скорост около 99 км./ч. Няма опит за спиране на движението на автомобила.  Това заяви в ефира на Нова телевизия адвокатът Менко Менков в коментар на кошмарната катастрофа навръх Великден 2020 година, в която загина журналистът Милен Цветков. Той е един от адвокатите на наследниците на починалия тв водещ.
„Интересното идва от психологичната експертиза. Обвиняемият е бил вменяем, въпреки че е бил под влиянието на 3 вида наркотични вещества. Той е подценил възможностите си, след като е знаел, че е употребил наркотични вещества“, каза Менков.
„Защитата на обвиняемия първо твърдеше, че не е доказано, че именно той е управлявал автомобила. Вече е ясно, че той е управлявал МПС. Има отпечатъци както на него, така и на останалите пътници в МПС-то. Освен това обвиняемият е дал показания, в които не отрича, че е шофирал той“, каза адвокатът на Боян Цветков.  „Основният момент, в който ще бъде спорът – обвиняемият е извършил престъпление с умисъл. Той е допускал причиняването на тези тежки резултати и се е поставил сам в тази ситуация, като е употребил 3 наркотични вещества“, каза Менков.
„От негови чатове става ясно, че той е запознат с начина на действие на тези наркотични вещества. Преди конкретния случай има комуникация между него и негови приятели, от която става ясно, че коментира начина на действие на различните видове различни наркотични вещества“, призна Менков.
Той разкри, че Николов е взел марихуана, амфетамини и кокаин. „Между 12 и 24 часа назад от произшествието са били поети тези наркотични вещества. Предходната вечер е бил празнуван празник, а хората от автомобила на обвиняемия са се прибирали сутринта“, каза той.  „Водачът е спал сутринта до обяд. Това обаче не е изчистило действието на наркотичните вещества“, добави експертът.  Адвокатът подчерта, че целта на наказателното производство е да се извърши възмездие, а не да се отмъщава.

По думите на Менков Николов е казал, че искал да спре, но незнайно по каква причина не е натиснал спирачката, а явно педалът на газта.
„Очевидците са многобройни. Много присъстващи лица дори от прозорци и балкони са разкрили какво са видели. Кристиян Николов сам се е поставил в тази ситуация след употребата на три вида наркотични вещества“, добави адвокатът.
По думите на адвоката на наследниците на Милен Цветков обвиняемият все пак отрича за употребата на наркотици, а казва, че е пиел хранителни добавки и явно, че в тях е имало наркотични вещества. „Обвиняемият се намира в арестното помещение. Николов не е пуснат под домашен арест. Най-вероятно неговата защита ще иска изменение на мярката, но засега той е в ареста“, обясни Менков.
„В наказателното производство ще сме само частни обвинители. Ще искаме получаване на съответното предвидено в закона наказание. Останалото ще уредим със застрахователната компания. Тя по своя преценка е преценила да изплати неимуществени вреди на двамата наследници. Процесът няма да се занимава с това“, заяви Менков. „По това обвинение, ако бъде доказано, Николов може да получи от 10 до 20 години лишаване от свобода и отнемане на книжката завинаги“, заяви Менков и добави, че ако все пак не се окаже умисъл на обвиняемия, то той може да получи от 5 до 15 години.
Менков коментира и информациите, че обвиняемият може да се отърве, защото Цветков е бил жив след удара и е напуснал автомобила: „Излязоха публикации, че причината за смъртта може да е ненавременно оказване на медицинска помощ – това не е вярно и е доказано. Има две разкъсвания на аортата. Дори да е имало операционна зала на кръстовището, където е станало произшествието, журналистът е нямало как да бъде спасен“, каза той. „Извършителят е излязъл от автомобила, отишъл е при господин Милен Цветков, разговарял е с него и го е придържал, тоест е осъзнавал какво е станало“, разкри адвокатът./ Вестник Марица
 
 
 

Още по темата