43-та вечер на антиправителствени протести в София и други градове

43-та вечер на антиправителствени протести в София и други градове


Предстои 43-та вечер на протести в София срещу правителството и главния прокурор. За 19.00 часа е планирано началото на протеста на пл. “Независимост“, хората все още се събират. Исканията остават същите – оставка на премиера Бойко Борисов и правителството, и на главния прокурор Иван Гешев. Остават блокирани и трите възлови кръстовища на Орлов мост, пред Ректората на Софийския университет и между Министерския съвет и Президентството.

Организаторите на протест т.нар. Отровно трио публикуваха във Фейсбук отчет на събраните до момента пари в сметка с титуляр адв. Николай Хаджигенов, чрез която финансово да се подпомогне протестът.

Малко над 65 хиляди лева са събрани досега, като от тях са похарчени точно 17 570 лева. С тези над 17 хиляди лева се твърди, че са били закупени палатки, тенти, спални чували, стикери, плакати, знамена, храна, вода, столове и маси. Освен това част от парите са отишли за озвучаване, кабели, мегафони, транспорт и популяризация в интернет. От „Отровното трио“ твърдят, че върху сумата ще бъде платен законно дължимия данък.

Какви са настроенията на хората преди началото на протеста: “Искам да живея в нормална държава, България не е нормална държава, някаква сбъркана история е“, каза за БНР жена от протеста.

“Това, в което живеем е абсурдно, защото от години се тъпчат правата на граждани. Никой не мисли за народа. Особено това правителство, особено тази прокуратура с главния прокурор, е една подигравка с демокрацията и с нас“, заяви друг от демонстрантите.

Също за 19.00 часа е планирана друга акция на хора, които са срещу антиправителствените демонстрации, като те се събират в градинката до СДВР и ще връчат подписка със събрани за 24 часа подписи с настояване кръстовищата да бъдат освободени, ако блокадите са незаконни.

Тази сутрин още в 8 часа граждани се събраха на Орлов мост, за да направят „блокада-изненада“ на важна институция. Оказа се, че това е сградата на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Проявата бе организирана от сдружението „БОЕЦ“. Идеята бе да се връчи оставката на Цацаров. Недоволните поискаха среща с него, за да му потърсят отговорност за липсата на реакция по техни сигнали, свързани с къщата в Барселона, „Апартаментгейт“ и др. Шефът на КПКОНПИ обаче отказа да се срещне с протестиращите.

За тази вечер се подготвя и поредният голям протест в Пловдив. Участие в него ще вземе проф. Велислав Минеков, един от т.нар. Отровно трио. Недоволните от статуквото в управлението на държавата, които искат оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Гешев, се събират в 19:00 ч. на пл. „Съединение“, предаде БНР.

В призива в социалните мрежи организаторите заявяват, че демокрацията у нас е под заплаха и правят паралел със ситуацията в Беларус. „Режимите в двете страни са под натиск от своите граждани и яростно се опитват да се спасят. „От Пловдив до Минск се чува само едно: Оставка, и то веднага!“, пишат протестиращите. Те се обявяват и срещу предложения от ГЕРБ проект за нова конституция. Според тях целта на управляващите е да тупат топката и да останат още малко на власт.

От община Пловдив съобщиха, че на протестиращите тази вечер не е разрешено блокирането на  булеварди и кръстовища, тъй като организаторите не са подали в срок уведомление в администрацията. За липсата на разрешение е уведомена и ОД на МВР и са водени разговори с организаторите.

Зам.-кметът с ресор „Сигурност и обществен ред“ Йордан Ставрев уточни, че има разрешение само за шествие от пл. „Съединение“ по Главната улица до пл. „Стефан Стамболов“ пред община Пловдив. Протестиращите коментираха, че отказът на общината е неправомерен и те ще го обжалват пред Административния съд.

Йордан Ставрев поясни, че вече е разрешено  протестно шествие за следващия четвъртък (27 август) със съответното затваряне на централните булеварди „Шести септември“ и „Цар Борис III Обединител“.

Още по темата