Тежки празници: Банкоматите останаха без кеш

Тежки празници: Банкоматите останаха без кеш

Банкоматите останаха без пари след тежкото празнуване последователно на Великден и Гергьовден, показа проверка на „Монитор“ през почивните дни. 15 от 20 машини нямаха налични средства за теглене в деня на Свети Георги.
Трезорите по принцип стриктно организират зареждането с дежурни екипи, които обикалят периодично машините и следят наличностите по време на празниците. Такива има най-често обаче в моловете, където се очаква по-голямо струпване на пазаруващи. Банкоматите по центъра и кварталите останаха без пари.
Според данни на Българската народна банка (БНБ) у нас има над 6000 ATM устройства. Всеки един банкомат е пълен с десетки хиляди левове в зависимост от мястото на разположение, като търгоски центрое, централни улици и др., но също и от осигурената му охрана. Сметка от преди години на „Монитор“ показа, че около 600 млн. лева са на разположение на гражданите по АТМ машините.
Освен с пари в брой сънародниците ни пазаруват и с кредитни и дебитни карти, което пък е допълнително улеснение, ако не сме имали време да си изтеглим кеш. Проблем е обаче, когато даден търговец не разполага с ПОС терминал и задължително трябва да му платим с традиционните банкноти.
Банките пазят исторически данни за необходимите обороти по време на празници, както и кои дни и банкомати са по-натоварени и на база на анализа на тези данни ще бъдат предотвратени всякакви проблеми и неудобства за клиентите./Вестник Монитор

Още по темата