Невиждана гледка по БГ плажовете! Такова нещо никой не помни

Невиждана гледка по БГ плажовете! Такова нещо никой не помни

Летовници стигат до конфликти, за да запазят чадъри и шезлонги. Плажовете на юг са препълнени. Наблюдава се и обратна тенденция в жалбите – ако досега туристите се оплакваха от липса на свободни зона, високи такси и „скъпа сянка“, сега тенденцията е „искаме повече чадъри“.
„Някъде в 8 часа започва работното ми време, обикновено идвам тук сутринта и половината плаж вече е зает, почти навсякъде има сложени хавлии, обясняваме се, че не може да си оставиш хавлията, да отидеш да си вършиш работата, пък после пак да се върнеш и да си легнеш“, казва пред bTV Димитър Калинов, който е спасител на плаж „Крайморие“.
Хавлиите по шезлонгите са само част от хитрините на туристите, разказва той.
В „Крайморие“ цените на плажните принадлежности са по 5 лева, а свободни места почти няма.
„Налага се сутрин да се идва по-рано, за да могат да се запазят шезлонги и чадъри, защото… Не знам защо се получава, но в сравнение с предишните години, тази година е фул“, обяснява летовникът Георги Божилов.
На бургаския плаж заради пандемията обявиха нулеви цени, заради което обаче чадърите и шезлонгите не стигат. А туристите искат те отново да бъдат платени.
„Чадърите са доста, шезлонгите също са доста, единственият проблем е, че хората са много повече. Не пътуват толкова много, голяма част остават в България. В общи линии плажовете се пълнят много, всеки търси сянка, удобство на плажа“, казва концесионерът на плаж „Бургас – север“ Симеон Цветков.
Според изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в момента наблюдаваме един кратък времеви прозорец на една нормализация на начина, по който пътуваме, почиваме и бизнесът работи.
„Имаме добра ситуация от гледна точка на бизнеса спрямо миналата година, която беше с близо 80% спад във всички измерения на туристическата индустрия, но ние все още продължаваме да бъдем с висока степен на тревога, че това е само за кратко“, заяви тя.
Карастоянова добави, че най-големите струпвания, които виждаме в момента, са в откритите пространства на свободните зони, където отговорността е лична.
Според нея всички противоепидемични мерки се спазват във всички хотели, ресторанти и в платените зони по всички плажове вече повече от година.
Тя коментира и ситуацията с „резервирането“ на шезлонги и чадъри „на първа линия“.
„Няма нищо необичайно в този модел на запазване на шезлонги, няма как да спреш турист, който е станал по-рано, за да си запази място, ние не бихме могли да контролираме този свободен избор“, добави Карастоянова. /Блиц.БГ

Още по темата