Първите симптоми на COVID-19 зависят от възрастта и пола на заразените

Първите симптоми на COVID-19 зависят от възрастта и пола на заразените

Първите симптоми при заразените с новия коронавирус зависят от възрастта и пола, сочат данни от британско проучване, цитирани от „Медикъл Експрес“.
Британски учени, работещи под ръководството на лондонския Кингс колидж, изследвали 18 симптома, които са типични при заболелите от COVID-19. Сред тях са загубата на обоняние, болка в гърдите, корема или в мускулите, упорита кашлица.
Изследователите установили, че в началната фаза на заболяването симптомите при по-младите хора (между 16 и 59 г.) и при тези на възраст над 60 години са различни, както при мъжете, така и при жените.
Загубата на обоняние не е често срещана при хората на и над 60-годишна възраст, но пък те страдат от диария в началото на инфекцията. Повишената температура, която е сред най-честите първи симптоми на COVID-19, също не е обичайна при заразените от тази възрастова група.
Нов, вероятно по-опасен щам на ковид откриха в Индия
Мъжете, болни от новия коронавирус, съобщават за недостиг на въздух, умора, висока температура. При жените инфекцията започва със загуба на обоняние, болка в гърдите и упорита кашлица.
„Важно е хората да знаят, че първите симптоми са широкообхватни и могат да изглеждат различно при всеки член на семейство“, казва водещият автор на проучването Клер Стивс.
Британските учени извършили проучването в периода между април и октомври 2020 година. Те проследили симптоми, докладвани от болни в специално мобилно приложение.
Заключенията са публикувани в изданието „Лансет диджитал хелт“./Вести.БГ

Още по темата