Главсекът на МВР към Радев: С толкова бомби по нас да умрем ли? Идете при полицаите в болниците

Главсекът на МВР към Радев: С толкова бомби по нас да умрем ли? Идете при полицаите в болниците

Президентът Румен Радев събра професионалното ръководство на МВР и ДАНС, за да обсъди насилието на протеста на 2 септември вечерта. Радев каза, че е загрижен за пострадалите полицаи, но попита защо МВР не предотвратило провокациите и агресията. На въпросите му пръв отговори главсекът на МВР Ивайло Иванов, който не спести нищо на президента в емоционалния си анализ на кървавата вечер на протеста.
„Защо органите на реда упражниха брутално насилие върху граждани и побой на журналисти“, захапа МВР още от началото на разговора президентът. „Аз бих попитал защо протестиращите употребиха брутална сила върху полицаите“, отвърна главният секретар на министерството Ивайло Иванов. „Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутално насилие върху протестиращите“, категоричен беше той и добави, че операцията на 2 септември е била перфектно планирана и изпълнена.
„Какво очакваха, като мятаха толкова време бомби по нас, че ще си свалим маските и щитовете и ще умрем ли? Защо не си тръгнаха?“, попита той президента по повод констатацията, че нормалните протестиращи не се оттеглили от площада. „За мен това си е нападение, заплаха за убийство – когато мяташ една бомба върху един куп от хора, е заплаха за убийство, а ние го квалифицираме като хулиганство“, продължи с трудно овладяване на емоциите главният секретар на вътрешното министерство.
„Полицаите и сутринта, и вечерта, бяха удряни с дървени прътове, замеряни и дори хващани за слабините. Вие посетихте Евгени Марчев, а аз сутринта бях да видя нашите болни. Елате да видите пораженията по тях от самоделните взривни устройства. Тези момчета и момичета, които бяха там, също трябваше вечерта да се приберат при родителите и децата си. Защо мислите, че те се интересуват от политика или споделят партийно мнение? Те са полицаи и дългът им е да пазят институциите, обучени сме и си знаем задължения“, каза Ивайло Иванов.
„Да, провокатори имаше. На 2-ри всичко се промени, защото многократно беше призовавано по социалните медии и всяка вечер по микрофона отпред за този 2-ри, всички организатори казваха, че трябва да се накървави, че с мирен протест няма да стане“, напомни за речите на „Отровното трио“ пред фонтана до президентството главсекът.
„Казват „биха ни“. Аз казвам – използвахме сила, която ни беше вменена по закон. Казват – „полицаите са с бухалки“ – аз казвам това е помощно средство на полицаите“, парира всякакви обвинения за превишени правомощия главният секретар на МВР.
„Медиите могат да излъчат, каквото искат, но ранените полицаи са по болниците. Петдесет и няколко дни търпим какво ли не. Попитайте протестиращите сутринта, които бяха употребили огромно количество алкохол, дали е имало насилие срещу тях. Полицията извика линейка за момичето, на което му стана дори зле. А когато разчиствахме палатките и питахме на кого са, за да им ги върнем, всички казваха, че само минават от там и се разотидоха.Часове на ред и в България, и в чужбина, всички видяха на какво са подложени часове наред полицаите. Ами ако не бяха с каски и щитове, какво щеше да стане?!
Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него – че да се защитава с щита е полицейско насилие ли? Много повече са критиките от хората срещу полицията защо се търпят блокадите. Но ние не си влизахме правомощията, за да не използваме никаква принуда“, каза още Иванов.
„Какво трябваше да обяснявам, ако някои от тези, мирно протестиращи, или както е модерно да кажат другите, провокатори, беше хвърлил един коктейл „Молотов“ и бяха изгорели 4-5 полицая. На кой трябваше да обясня, на семействата, на колегите ли? Да, трябва да ги пазим, но има една граница, която не трябва да се преминава. Свикнали сме да ни обиждат, да ни псуват, търпим го, хората имат право на мнение, но не искам да ни замерят с бомби. Ние представляваме държавата. Утре друго управление ще дойде, но полицаите ще са същите“, добави главният секретар.
Той се обиди от намеците на Радев, че началниците на полицаите едва ли не са ги оставили нарочно пасивни под бомбите час и половина.
„Никога такава заповед не съм издал и няма да издам, имам офицерска чест и достойнство, не бягаме от отговорност – едва ли не, че сме оставили да бъдат пребити“, отсече Ивайло Иванов. Той гарантира, че ако има полицаи, превишили правомощията си, ще бъдат направени проверки и предприети мерки и наказания.
Картината от нощта на насилието дообрисува и шефът на СДВР Георги Хаджиев. „Чисто в тактически план ръководителите прецениха, че е по-добре да бъдем пасивни. След като в момента, в който се обособи една група от 700-800 човека, изключително агресивни, арогантни, предприехме действия по изтласкването и разцепването им“, каза старши комисар Хаджиев в отговор на въпроса на президента защо униформените са били пасивни 1 час. Той добави, че в такива безредици винаги има пострадали и от двете страни.
На въпроса на Румен Радев дали ДАНС е дала предварителна информация на МВР за провокаторите, шефът на ДАНС Димитър Георгиев обясни, че двете институции си взаимодействат достатъчно. „Ако ние сме имали такава конкретна информация, тези лица щяха да бъдат неутрализирани“, каза Димитър Георгиев . „ДАНС си върши работата по закон, ние работим, има достатъчно доказателства, те са в прокуратурата. Главният секретар изчерпателно описа ситуацията на терен, МВР е на фронтовата линия за опазване на реда“, добави той.
Георгиев беше категоричен, че каквото и да стане, винаги МВР е виновно и използва случая да поздрави полицията и ръководството на вътрешното министерство.
„Осъждам насилието над полицаи. Но не съм съгласен и полицаи да бият невинни граждани. Това нанася удар върху моралните устои на обществото“, посочи държавният глава Румен Радев. „Това е моят призив – оттук нататък да се прави всичко възможно да се гарантира мирен протест, да се гарантира здравето и на полицаите, и на тези, които са излезли да изразят своите виждания как трябва да се развива държавата“, заключи президентът./Dariknews.bg

Още по темата