Глас от ДБ: Ако от ИТН върнат мандата, със сигурност отиваме на предсрочни избори

Глас от ДБ: Ако от ИТН върнат мандата, със сигурност отиваме на предсрочни избори

Заплатите на депутатите няма да станат 10 000 лева и това е фейк нюз. Ние предложихме праг до 25% на допълнителните възнаграждения, защото в момента той може да включва всякаква сума. Това е усилие да се ограничи размерът на допълнителните възнаграждения, а не да се увеличават заплатите.
Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от „Демократична България“ (ДБ) Антоанета Цонева по повод скандала с допълнителните възнаграждения на народните представители.
„Вчера депутатитте на ГЕРБ подкрепиха предложението председателите на ВАС и ВКС да бъдат изслушвани в парламента и не разбирам днешното говорене на Борисов. Неговите депутати подкрепиха това, а ние от ДБ гласувахме „против“. Това е причината Христо Иванов вчера да каже, че се е оформила коалиция Гешев“, добави още тя.
„Ние в ДБ отдавна се борим поне за един минимален стандарт относно Изборния кодекс. Видя се, че днес има доста съвпадение. Говоря за видеонаблюдението на броенето на бюлетините, създаването на избирателен район „Чужбина“, гласуването по пощата, отпадането на ограниченията за 35 избирателни секции в чужбина. Ние имаме законопроекти за гласуване по пощата и електронно гласуване още от 2018 година.
От ДБ сме твърдо за електронно гласуване, но сега трябва да се събере консенсус поне за гласуването по пощата, ако има предсрочни избори, но се съмнявам това да се случи. В правна комисия това предложение срещна много твърд отпор и съпротива от представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС, което ме кара да мисля, че гласуването по пощата няма да мине. Нека видим как ще протекат нещата между първо и второ четене на Изборния кодекс“, коментира Цонева промените в Изборния кодекс.
„От „Има такъв народ“ (ИТН) зависи дали този парламент ще има по-дълъг живот. Ако те върнат мандата и не пробват да съставят правителство, със сигурност отиваме на предсрочни избори. Ако от ИТН ни поканят на консултации, ние ще участваме в тях на база на нашата програма и позиции. Никога не сме казвали, че ще искаме министри – просто ще участваме в разговорите с ИТН, за да представим нашите виждания“, категорична бе Антоанета Цонева./Новините БГ

Още по темата