Космическият кораб на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция

Космическият кораб на SpaceX успешно се скачи с Международната космическа станция


Космическият кораб „Drаgоn“ на SpaceX се скачи с Международната космическа станция (МКС) в 17.17 ч българско време. След 19 часов полет екипажът на мисия „Demo-2“ достигна модула „Хармония“ на МКС и автоматично се скачи. Бoб Бeнĸен и Дъг Xъpли ще се присъединят към космонавтите, които са в станцията от „Eĸcпeдиция 63″ – aмepиĸaнcĸия ĸoмaндиp Kpиc Kacиди и pycĸитe лeтaтeлни инжeнepи Aнaтoли Ивaнишин и Ивaн Baгнep, ĸoитo пpиcтигнaxa нa MKC нa 17 aпpил т.г. cъc „Coюз MC-15“.

Колко ще работят Бенкен и Хърли на МКС още не е ясно – между 30 и 119 дни. Което означава, че Хърли и Бенкен ще се върнат на земята не по-късно от 23 септември 2020 г. Те трябва да кацнат с капсулата „Drаgоn“ на плаваща баржа в Атлантическия океан, където ще ги чака корабът Go Navigator. 

В последните 24 часа човечеството направи огромна крачка към бъдещето и отвори нова глава в космическата история. Снощи, точно в 22 часа и 22 минути българско време, космическият кораб “Dragon” на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда. Преди дни първото изстрелване на ракетата беше отложено 17 минути преди старта, заради лошо време.

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. С тази мисия за първи път в историята частна компания изпрати хора в Космоса.

Всъщност, „Dragon“ вече е бил на МКС –  на 25 май 2012 г. той стана първият частен космически кораб, който се е скачил с орбиталния комплекс. На 10 октомври същата година той отново се скачи с МКС като носеше и полезен товар. И двата полети бяха без екипаж. От 2010 г. корабът е стартирал 22 пъти, а специално на станцията „Dragon“ вече е доставил 43 тона полезен товар, а е свалил на Земята около 33 тона.

Още по темата