Нощните заведения в София се затварят за 2 седмици

Нощните заведения в София се затварят за 2 седмици


Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че за две седмици се затварят нощните заведения, препоръчва се на университетите да преминат трайно на онлайн обучение. Решението е взето от общинския кризисен щаб с директора на столичната здравна инспекция.

„И днес имаме увеличаване на броя на заразените и което е по-важно – увеличаване на броя на хоспитализираните и хората, които имат нужда от лечение в интензивни отделения. Това изправя пред сериозно предизвикателство здравната система на града ни. Взехме решение от утре за срок от две седмици да бъдат затворени нощните заведения в града, като заедно с това отправяме препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн-работа всички екипи, които имат възможност да работят от къщи, университетите там, където има възможност, също да преминат на онлайн-обучение. Разбира се, продължаваме със засиления контрол за носене на маски и спазване на дистанция в градския транспорт, в търговски заведения, навсякъде, където хората се събират. Трябва всичко възможно да направим да намалим този темп, защото София влезе трайно в червената зона“, обясни столичният кмет.

По-рано Фандъкова заяви в интервю за бТВ, че се обсъжда затваряне на нощните заведения в София. Според нея възможно е да се стигне и до дистанционно обучение на учениците от горните класове.

Столичният кмет още веднъж подчерта, че ситуацията с недостига на лекарите и медицинските сестри е тревожна.

По данни на Единния информационен портал 45 са новозаразените медицниски лица през последното деноношие. За пръв път от последните 4-5 дни няма повишение на положителните тестове. За последните 24 часа положителните проби са 1 589, което е 16,2 на сто от направените 9 831 PCR-теста.

Излекуваните за последните 24 часа са 269 души. Починали са 13.

 127 пациенти се лекуват в интензивни сектори, което е с 15 души повече в сравнение с данните от вчера. Повече са и излекуваните спрямо вчера.

Същевременно Българският лекарски съюз призова за затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки, а всички спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция, да се провеждат без публика.

Съюзът изразява недоволство, че докато властите правят реверанс към футбола, дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Съюзът определя мярката като прибързана и настоява за последователност при  противоепидемичните мерки.

Още по темата