МФ: Над 8 млрд. лв. са раздадени „ин хаус“ за няколко години

МФ: Над 8 млрд. лв. са раздадени „ин хаус“ за няколко години


С оглед големия обществен интерес Министерството на финансите публикува списък на договорите на стойност над 1 млн. лв., сключени от публични предприятия с доставчици на строителство, стоки и услуги за периода 01.01.2019 г. – 30.04.2021 година. Общата сума на договорите, сключени след проведена обществена поръчка, е 11,505 млрд. лв. без ДДС, а на договорите, сключени без обществена поръчка, чрез т.нар. „ин хаус“ възлагане е 8,087 млрд. лв. без ДДС.

СПИСЪК С ДОГОВОРИТЕ

В допълнение, както „Банкеръ“ вече писа, позовавайки се на данни, изнесени от служебния финансов министър Асен Василев, държавата е похарчила почти 4 млрд. лв. по обществени поръчки, в които е имало само един участник за периода 2019 – април 2021 година. 

Частните фирми, получили най-големи средства чрез превъзлагане на дейности, след като държавно дружество се е домогнало до пари от бюджета по схемата „ин-хаус“ са Автомагистрали Хемус“ АД, „ГБС-Инфраструктурно Строителство“ АД, „Хидрострой“ АД и „Грома Холд“ ЕООД.

Тези фирми са получили договори за общо 2.3 млрд. лева. Договорите са сключени с държавното дружество „Автомагистрали“, очевидно за строителството на магистрала „Хемус“. 

Според изложеното от Асен Василев, общините са възприели порочната практика на държавата за неефективно изразходване на бюджетни средства, тъй като и при разходите на местната власт се забелязват договори без обществена поръчка. В данните, изнесени от Василев, също са видими концентрациите на разходваните средства в определени фирми, както и поръчки само с един участник.

Още по темата