Проф. Витанов пресметна колко души трябва да си сложат ваксини, за да си решим проблема с К-19

Проф. Витанов пресметна колко души трябва да си сложат ваксини, за да си решим проблема с К-19

Когато минем 5-6 хил. случая дневно, означава, че новият щам на коронавируса се е настанил у нас. Това заяви пред Нова телевизия математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.
„Хубавото е, че това при нас закъснява”, каза още той и добави, че доц. Ангел Кунчев има планове и за 10 000 заразени на ден. „Не може да го уплашите с 5-6 хил. заразени”, заяви проф. Витанов.
Според него ограничителните мерки, които действат в момента, могат да бъдат разхлабени, когато задържим бройката на новозаразени между 300 и 500 души дневно.
„Ако сме под 2000 – излизаме от зоната на развитата турбулентност. Като паднем под 300 на ден, излизаме от зоната на хаоса. Като се задържат на тази бройка, генералите могат да започнат да си мислят какво да правят и могат да се разхлабят мерките”, поясни специалистът.
По думите му с всеки един ваксиниран срещу COVID-19 броят на заразените ще намалее. За да започне да се усеща ефекта от ваксинацията, трябва да има поне 2 милиона души, на които е поставен медикамента.
„И така с увеличаване на броя на ваксинираните – около 3,5 милиона души и нагоре, ще можем да кажем, че сме си решили проблемите.
„3 млн. могат да се достигнат през лятото. Това зависи от доставките на ваксини, както и от броя желаещи да си сложат ваксина. Ако ваксинираме по 10 000 човека на ден, ще ни трябва една година. Ако искаме да се правим до лятото, трябва да ваксинираме по 20 000 души дневно”, поясни математикът.
„Всеки ваксиниран е пирон в ковчега на вируса”, подчерта той. По думите му в момента 100 заразени оставят след себе си 86 нови.
„Епидемията в момента се свива, темповете на свиване са добре. След празниците смъртността ще падне под 100. След около месец трябва да е под 50 смъртността“, пресметна още той./ БЛИЦ

Още по темата