Сръбски професор: Българите са зверове, избиват всичко пред себе си

Сръбски професор: Българите са зверове, избиват всичко пред себе си

„Зверове, които избиват всичко пред себе си“ – така нарече българите в телевизионно интервю сръбският професор от Университета в Белград Драган Симеунович, пише БГНЕС.
Професорът преподава политически науки в Правния факултет на Университета в Белград и е и.д. директор на Агенцията по национална сигурност в сръбската столица.
„Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им“, каза Симеунович и добави:
„Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи.”
„Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата“, каза още той. Според него, „България продължава да претендира за територии в Сърбия до град Крушевац и обвинявала Сърбия за извършен геноцид срещу българите през Средновековието“.
В предаването професорът на няколко пъти използва определението „примитивни” за съседните на Сърбия народи.
„По тези места са възможни нови конфликти. На нас ни липсват институти, които да изследват съседите. Трябва да има Институт за албанците, за хърватите, за българите. Но те трябва да имат и институт за нас сърбите, за да можем да се разбираме един друг. Ние не се познаваме достатъчно. И поради тази причина съществува албанският примитивизъм и непрекъснатите български аспирации. Когато образованите хора биха могли да влияят повече на властта, тогава би било по-добре“, каза още проф. Драган Симеунович в Телевизионното предаване „Сръбският свят“.
В разговора той нарече „голям сръбски герой Коста Печанац“, който избива десетки цивилни българи в Босилеград.
На 15 май 1917 година сръбска паравоенна чета от 200 души, командвана от поручик Коста Милованович Печанац, нахлува на територията на Царство България, избива 33 души цивилно население, изгаря две деца, опожарява Босилеград и селата: Горна и Долна Ръжана, Горна и Долна Любата и Горна Лисина като изгаря 317 къщи и нанася материални щети за 2,5 милиона тогавашни лева.
Припомняме, че в края на ноември 2019 г. сръбският посланик в София бе извикан в българското МВнР по повод скандалното изявление на председателя на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун, че България масово шпионирала Сърбия./Вестник Марица

Още по темата