Лоша новина за българите, които искат да почиват в Гърция

Лоша новина за българите, които искат да почиват в Гърция

„Понастоящем със сигурност не сме във фазата да обсъждаме откриването на чуждестранния туризъм, но разбира се, има подготовка, някои дискусии, при които здравните правила биха могли да работят отново в туризма у нас, което, както и в други европейски страни, е основният въпрос“. Това каза ръководителят на експертната комисия за COVID-19 в гръцкото министерство на здравеопазването професорът епидемиолог Сотирис Циодрас, предаде БГНЕС.
На редовна пресконференция в гръцкото министерство на здравеопазването, отговаряйки на въпрос на журналист за туризма, Циодрас се спря на сектора на общественото здравеопазване. Той каза, че туризмът ще се подчинява на определени правила, обсъждани от комисията на министерството, но „все още нищо не е окончателно“ и спомена три от основните правила, включително бърз лабораторен тест, който „ще гарантира, че туристът не е носител на болестта или е преминал болестта, ако има надеждни антитела „, спазване на препоръките и правилата за хигиена, т.е. носенето на маска, но и за защита на високорисковите групи от граждани. „Въпросът е каква ще бъде епидемиологичната картина на заболяването у нас и в други страни, за да може да се гарантира сигурността.
Да не забравяме, че глобалното разпространение на вируса започна с внесени случаи, от пътници. И в нашата страна пристигнаха от конкретни области на света. В Америка, за да ви дам пример, 65% от вируса се е разпространил от Ню Йорк, в Америка не дошъл отвън. Затова е необходима предпазливост и дори в процедурите за вътрешен туризъм може да има някои забрани, не само за чуждестранния“, обясни професорът./БЛИЦ

Още по темата