Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

Патриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово – Коледа. Патриаршеският благослов беше отправен на Божествената света литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Десетки миряни се стекоха в храма от рано сутринтa. Божествената света Литургия, оглавена от Негово светейшество Българският патриарх Неофит, в съслужение с Техни преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и други духовници.
В храма беше прочетен евангелският разказ за рождението Божия син – Исус Христос.
Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово – Коледа, на който се чества рождението на Божия син – Исус Христос. С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.
„Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост, на надежда и упование, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предназначение на човека: да стане бог по благодат. Ден, в който макар и все така заобиколени от болката, страданието и смъртта, ние с вяра, непосрамена надежда и богопросветен ум прославяме живота“, се казва в патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово.
На празничната литургия за Рождество в храма бяха отправени и специалните молитви на Българската православна църква за избавление на българския народ от пандемията от коронавируса и за закрила на вярващите.
Празничната литургия за Рождество Христово продължава да бъде отслужвана от Негово светейшество патриарх Неофит в катедралата „Св. Александър Невски“./ Dariknews.bg

Още по темата